Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Με νωπό το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου αλλά και με ισχυρή την εκτίμηση της στενής ηγετικής ομάδας περί τον κ. Αντώνη Σαμαρά για τον σύντομο βίο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Νέα Δημοκρατία καλείται άμεσα να προσαρμοστεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και το ερώτημα που απασχολεί όλους τους βουλευτές είναι με ποια γραμμή θα εμφανιστεί η Νέα Δημοκρατία απέναντι στον «αντιμνημονιακό» λόγο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

«Δύο εβδομάδες μετά τις κάλπες το χειρότερο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να εμφανιστούμε ως υπερασπιστές της τρόικας και του μνημονίου» σχολιάζει στο Newpost κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι εκ των πραγμάτων ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί παρά να υπερασπιστεί την πολιτική της περιόδου 2012-2014 αλλά και τα επιχειρήματα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, που κυριάρχησαν στον προεκλογικό του λόγο μέχρι και την τελευταία στιγμή. Προς τούτο κατατείνει, άλλωστε, και η επιλογή των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος, Μητσοτάκη, Γεωργιάδη, Βρούτση, δηλαδή στελεχών που, εν πολλοίς, ταυτίστηκαν με τις επιλογές του μνημονίου.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η Ευρώπη, αν και διατηρεί ισχυρή τη γραμμή της έναντι των αιτημάτων του ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπή της υφιστάμενης πολιτικής, εμφανίζεται παράλληλα ανοικτή σε προσαρμογές που θα δίνουν, μερική έστω, απάντηση στα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ταυτόχρονα να συνιστούν παραβίαση της δημοσιονομικής ορθοδοξίας που έχει επιβάλλει το Βερολίνο. Η χθεσινή κοινή συνέντευξη τύπου του Αλ. Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι ήταν χαρακτηριστική. Ο Ιταλός συμφωνούσε στην ανάγκη αναπτυξιακών μέτρων και στροφής προς την κοινωνία, ωστόσο επαναλάμβανε με έμφαση την ανάγκη τήρησης των κανόνων!

Το πώς θα τοποθετηθεί έναντι αυτής της πραγματικότητας ο κ. Σαμαράς παραμένει ζητούμενο. Εισηγήσεις να εξαπολύσει μετωπική επίθεση του έχουν υποβληθεί, με στόχο να διατηρηθεί και το κοινό που στήριξε ΝΔ στις κάλπες. Άλλοι, πάλι, τάσσονται υπέρ μίας πιο μετριοπαθούς προσέγγισης. Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα δείγματα για τη στάση του κ. Σαμαρά θα φανούν κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στις 13:00, της Πέμπτης. Από το χειροκρότημα σε αυτή τη συνεδρίαση, όπου δεν προβλέπεται να δοθεί ο λόγος στους βουλευτές, αλλά και από τη στάση των γαλάζιων κατά την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών στη Βουλή, πολλοί θα επιχειρήσουν να βγάλουν και χρήσιμα συμπεράσματα για την επόμενη ημέρα στο κόμμα.