current views are: 1

4 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση21:03

Τα αποκαλυπτήρια της νέας Βουλής – Η «ειδική» διαδικασία για την Χ.Α.

Έτοιμη να φορέσει τα «γιορτινά» της  και να υποδεχθεί τη νέα κρίσιμη και ενδεχομένως ιστορική Περίοδο είναι  η Βουλή​.

Δημοσίευση 21:03’
αρθρο-newpost

Έτοιμη να φορέσει τα «γιορτινά» της  και να υποδεχθεί τη νέα κρίσιμη και ενδεχομένως ιστορική Περίοδο είναι  η Βουλή​.

Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Έτοιμη να φορέσει τα «γιορτινά» της  και να υποδεχθεί τη νέα κρίσιμη και ενδεχομένως ιστορική Περίοδο είναι  η Βουλή.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και την πεπατημένη των προηγούμενων εναρκτήριων συνεδριάσεων, η Ολομέλεια θα συγκληθεί σε Σώμα για πρώτη φορά αύριο στις 11 το πρωί με μοναδικό αντικείμενο την ορκωμοσία των εκπροσώπων του ελληνικού λαού. Το πρωί της αμέσως επόμενης μέρας, σε ειδική συνεδρίαση, θα εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά την σχετική πρόταση που ήδη έχει κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η ψηφοφορία είναι ονομαστική και μυστική. Έτσι ο κάθε βουλευτές θα πάρει δύο ψηφοδέλτια (το ένα θα αναγράφει το όνομα της κ. Κωνσταντοπούλου και το άλλο θα είναι λευκό) και θα ρίξει στην κάλπη εκείνο που επιθυμεί.  Τυπικά για να εκλεγεί νέος Πρόεδρος θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151). Ουσιαστικά όμως από την στιγμή που υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή, Πρόεδρος εκλέγεται εύκολα από την πρώτη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα. 

Αμέσως μετά την εκλογή της κ. Κωνσταντοπούλου, η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες για το απόγευμα της Παρασκευής προκειμένου να επαναλάβει τη διαδικασία  για τους αντιπροέδρους τους Κοσμήτορες και τους Γραμματείς.

Η εκλογή των τελευταίων μοιάζει με εκείνη του προέδρου, καθώς απαιτεί μυστική και ονομαστική ψηφοφορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα θα προτείνει τρεις Αντιπροέδρους (Α,Β,Γ), δύο Κοσμήτορες και τέσσερις Γραμματείς. Η ΝΔ αντίθετα θα προτείνει έναν αντιπρόεδρο, έναν Κοσμήτορα και ένα Γραμματέα.

Βάσει Συντάγματος δικαίωμα να προτείνουν, αντιπροέδρους έχουν η τρίτη (ΧΑ), η τέταρτη (Ποτάμι) και η πέμπτη (ΚΚΕ) σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα. Κάπου εκεί όμως τα πράγματα αρχίζουν και περιπλέκονται καθώς η παρουσία της Χ.Α. «χαλάει» τον τυπικό χαρακτήρα της όλης διαδικασίας, αναγκάζοντας τη Βουλή, να εφαρμόσει τον κανονισμό.  Για να εκλεγεί κανείς σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω θέσεις θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον σε ψήφους το ¼ του όλου αριθμού των βουλευτών (75). Όμως όπως και το 2012 όπου η υποψηφιότητα του Πολύβιου Ζησιμόπουλου δεν «έπιασε» αυτό το όριο των ψήφων, έτσι και τώρα η θέση του Πέμπτου αντιπροέδρου θα παραμείνει κενή. Το ίδιο μάλιστα θα γίνει και με την έκτη θέση του Γραμματέα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι θα ακολουθήσει το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων, ενώ την μεθεπόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη κατά σειρά ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.


σχετικα αρθρα