Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Τον χθεσινό βομβαρδισμό του Βερολίνου, τον περίμεναν όλοι- ή σχεδόν όλοι. Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση ήταν η έντασή του. Η Καγκελαρία, χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που διέθετε: Δηλώσεις των εκπροσώπων της Μέρκελ και του Σόιμπλε, διαρροές εγγράφων μέσω ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων για να διατρανώσει το «όχι» σε όλα, συνεντεύξεις ευρωπαίων αξιωματούχων (Μάρτιν Σουλτς) που απειλούσαν με χρεοκοπία, αναλύσεις με επικείμενο οικονομικό κραχ αν η Αθήνα επιμείνει στη στάση της. Η επικοινωνιακή καταιγίδα, θύμιζε… Λουτφάβε.  

Μια ημέρα πριν από τη συνάντηση Γιάννη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, οι Γερμανοί ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησαν από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να… μεταλλαχθεί σε κάτι άλλο. Γνώριζαν φυσικά ότι αυτό δεν είναι δυνατό. Θέλησαν όμως να δείξουν τις (κακές και άγριες) προθέσεις τους.  

Η κατηγορηματική απάντηση της Ελληνικής κυβέρνησης, ήταν και αυτή αναμενόμενη. Διότι, όταν το μόνο που δεν σου ζητούν είναι να… διαγράψεις τον Λαφαζάνη και να κάνεις υπουργό τον… Θεοχάρη, λογικά απαντάς ότι «οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη νέα ελληνική κυβέρνηση  καθώς προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού».  

Εν μέσω αυτού του εκρηκτικού σκηνικού, ο Βαρουφάκης θα συναντήσει τον Σόιμπλε προκειμένου να του εξηγήσει πως ένας γερμανός μπορεί να… χορέψει πεντοζάλη. Δανειζόμαστε ένα δικό του (του Βαρουφάκη) κείμενο (στο protagon) για να κατανοήσετε τον τρόπο σκέψης του:

«Πώς μπορεί να μετατραπεί επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση σε λυράρη, από αλυσοδεμένο χρεο-δουλοπάροικο που χορεύει στους σκοπούς των δανειστών; Μόνο μέσα από μια πραγματική διαπραγμάτευση που θα γίνει μόνο αν είμαστε έτοιμοι να πούμε ΟΧΙ σε συνθήκες συνεχιζόμενης επέκτασης της συνολικής χρεοκοπίας στο μέλλον. Όσο διαρκούν αυτές οι διαπραγματεύσεις, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα είναι σε κατάσταση αποπληξίας. Όταν ολοκληρωθούν, με την Ελλάδα ξανά βιώσιμη χώρα, τότε, πράγματι, οι αγορές θα σπεύσουν να χορέψουν από πεντοζάλη έως και βαλς στους δικούς μας σκοπούς.» 

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρούσε αναμενόμενη τη σκληρή στάση των Γερμανών στην αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, τόνιζαν όμως ότι στο Παρίσι και στη Ρώμη οι ελληνικές θέσεις βρήκαν ευήκοα ώτα. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι ο Ολάντ και ο Ρέντσι θα υπερασπιστούν τις ελληνικές θέσεις και πολύ περισσότερο ότι θα αποφασίσουν να συγκρουστούν με τη Γερμανία.  

Το ζητούμενο είναι πλέον το κατά πόσο η Καγκελαρία θα επιμείνει στις θέσεις της μέχρι το τέλος της διαπραγμάτευσης που θα είναι σκληρή και μακρά. Αν το κάνει, η ρήξη φαίνεται αναπόφευκτη και οι επιπτώσεις δύσκολα μπορεί να προβλεφθούν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τότε, θα ακουστούν… και λύρες και νταούλια.