Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Με την προσοχή στραμμένη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά και στα τελευταία ανησυχητικά μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη σε σχέση με τις θέσεις που έχουν εκφράσει τα κυβερνητικά στελέχη, θα κινηθεί ο Αντώνης Σαμαράς στην σημερινή ομιλία του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος προς τους γαλάζιους βουλευτές που θα έχουν ορκιστεί δύο ώρες νωρίτερα, αναμένεται να εκφράσει τον έντονο προβληματισμό του για την πορεία της οικονομίας και της χώρας, με βάση και τις χθεσινές αποκαλύψεις του Reuters για το έγγραφο-φωτιά της Γερμανικής κυβέρνησης που βάζει στον πάγο τις εξαγγελίες της κυβέρνησης Τσίπρα αλλά και την απόφαση της ΕΚΤ ότι σταματά να κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου.  

Με τη χώρα να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επισημάνει στα στελέχη του ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να έχει την πολυτέλεια για εσωστρεφή συζήτηση, αλλά θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ισχυροποίησή της ως ενός σοβαρού αντιπολιτευτικού πόλου απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που θα εγγυηθεί ότι η χώρα δεν θα καταρρεύσει και θα είναι έτοιμη να αναλάβει ξανά το τιμόνι της χώρας, όταν θα κληθεί. 

Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη της Λεωφόρου Συγγρού στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα καταγράφουν συστηματικά τα όσα θα ακουστούν στη Βουλή από τους υπουργούς της κυβέρνησης κατά τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων. Την ίδια ώρα βουλευτές, πρώην και νυν, αλλά και στελέχη με δημόσιες δηλώσεις τους, αλλά και στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους, τονίζουν την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα του κόμματος. 

Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι διερευνητικές επαφές που έχουν μεταξύ τους κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες, όπως ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, του οποίου η πόρτα είναι ανοικτή για τα στελέχη που θέλουν να συνομιλήσουν μαζί του.  

Το κατώφλι του γραφείου του πέρασε χθες καταρχήν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας που την προηγούμενη εβδομάδα είχε συναντηθεί και με τον Κώστα Καραμανλή, αλλά αυτή τη φορά σκοπός της καθόδου του στην Αθήνα ήταν το ραντεβού που είχε με τον νέο υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση. 

Τον κ. Μεϊμαράκη ζήτησαν και είδαν επίσης ο Γιάννης Παπαθανασίου, ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο Στέφανος Γκίκας, ο Χρήστος Μπουκώρος και άλλοι, ενώ προχθές ο πρώην πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε και με τον Ευάγγελο Αντώναρο. Υπενθυμίζεται ότι ο στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή είχε την ευκαιρία να τα πει με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας την Τρίτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.