Να τηρήσει τις δεσμεύσεις των προκατόχων της κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν την ελληνική κυβέρνηση.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο κ. Φάιμαν δήλωσε ότι είναι δυνατή μια συμφωνία για την παράταση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων επί τη βάσει ευρωπαϊκής συναίνεσης και ότι εξαρτάται από τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η Ελλάδα, όπως ως προς την φορολόγηση των εκατομμυριούχων.

«Πρέπει να δίνεται στους ανθρώπους η ευκαιρία να εκπληρούν μία δέσμευση. Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας γνωρίζει ότι οι προτάσεις του πρέπει να βασίζονται στις δεσμεύσεις των προκατόχων του» δήλωσε ο Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο ORF.

Ακόμη, ο κ. Φάιμαν επεσήμανε πως «η Ελλάδα μας αφορά όλους και δεν επιτρέπεται να μας είναι αδιάφορη, τόσο από άποψη αλληλεγγύης όσο και για οικονομικούς λόγους».

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, σε μια αλληλέγγυα Ευρώπη θα πρέπει κανείς να μπορεί να συζητά ανοικτά τα προβλήματα και συχνά να βρίσκει επίσης νέους δρόμους για το πώς μπορούν να επιτευχθούν από κοινού οι συμφωνηθέντες στόχοι.

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο και αναμένουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που προανήγγειλε για τέλη Φεβρουαρίου, τις οποίες θα εξετάσουμε και κατόπιν θα εκτιμήσουμε στις λεπτομέρειες τους με τους Ευρωπαίους εταίρους, με τους οποίους είναι δυνατή μια συναίνεση» σημειώνει.

Ως "πολύ σωστή" εκτιμά ο καγκελάριος την προσέγγιση της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα ότι στην Ελλάδα θα πρέπει κατ΄αρχάς να λειτουργήσουν οι φορολογικές υπηρεσίες και να καταπολεμηθεί η φοροαπάτη και η διαφθορά, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «εάν υπάρχει αυτή η πρόθεση, τότε κανείς μπορεί να πει: Πλήρης υποστήριξη, εάν τηρούνται πλήρως οι υποχρεώσεις».