Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

«Παρών» όχι με στόχο την προσωπική και πολιτική του δικαίωση αλλά προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αναμένεται να δηλώσει σήμερα ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

Στο δυσμενές τοπίο που διαμορφώνει το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου αλλά και οι δηλώσεις αμφισβήτησης των επιλογών της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ, ο Πρόεδρος του κόμματος αναμένεται να προχωρήσει σε απολογισμό της κυβερνητικής περιόδου αλλά και να επιμείνει στις προειδοποιήσεις που απηύθυνε προεκλογικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν οι επιλογές του. 

Ζητούμενο αποτελεί το μείγμα αυτοκριτικής που θα περιλαμβάνεται στην ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας καθώς η αναζήτηση των αιτίων και των υπευθύνων της ήττας στις εκλογές αποτελεί κεντρικό αίτημα των περισσοτέρων βουλευτών. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ, πριν από μία εβδομάδα, ο κ. Σαμαράς είχε περιοριστεί σε αυτοκριτική τεχνικού, περισσότερο, χαρακτήρα, δίδοντας αφορμή σε σειρά στελεχών να κλιμακώσουν τους τόνους της γκρίνιας προς την ηγεσία. 

Ο, έμπειρος περί τα εσωκομματικά, Αντώνης Σαμαράς ζυγίζει τις εξελίξεις στο εσωκομματικό μέτωπο, διαπιστώνοντας ότι, αυτή τη στιγμή, ουδείς εμφανίζεται πρόθυμος ή ικανός να τον αμφισβητήσει ευθέως.
Άλλωστε, τα προβεβλημένα στελέχη, από την Ντόρα Μπακογιάννη και το Νίκο Δένδια μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι τη νεότερη γενιά, αποφεύγουν συστηματικά να θέσουν δημοσίως ζήτημα ηγεσίας, καίτοι οι σχετικές συζητήσεις σοβούν στο παρασκήνιο. 

Ωστόσο, οι συνεχείς δηλώσεις, κυρίως από στελέχη που έμειναν εκτός Βουλής όπως χθες ο κ. Δάνης Τζαμτζής και προχθές η κ. Φωτεινή Πιπιλή, προφανώς λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την ηγεσία. Ο τέως Πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει σαφές στίγμα των προθέσεών του για το πως θα κινηθεί στο κομματικό πεδίο, επιδιώκοντας να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να εκτονώσει την ένταση. Από όσα θα πει σήμερα και από το χρονοδιάγραμμα που αναμένεται να ανακοινώσει θα κριθεί, σε σημαντικό βαθμό, και η στάση των «αντιφρονούντων», κάποιοι εκ των οποίων άφηναν ανοικτό να προκαλέσουν «θόρυβο» κατά τη σημερινή συνεδρίαση και να μην επιτρέψουν στον κ. Σαμαρά να εξέλθει, αναίμακτα, από τη διαδικασία. 

Η ενδοκοινοβουλευτική σύρραξη απετράπη κυριολεκτικά στο παρά πέντε, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας Ασημακοπούλου για τη θέση του Γραμματέα της Κ.Ο. Αντιθέτως, η υποψηφιότητα του Γ. Πλακιωτάκη δεν αναμένεται να έχει αντίπαλο, πλην όμως -και πάλι- περιθώρια να καταστεί πιο δύσκολο το έργο του κ. Σαμαρά υπάρχουν επί της διαδικασίας, εάν τελικά κάποιοι εκ των βουλευτών αποφασίσουν να κινηθούν. 

Επί της ουσίας, πάντως, διάλογος δεν αναμένεται να υπάρξει στην αυριανή συνεδρίαση, με τον κ. Σαμαρά να ανανεώνει το ραντεβού του με τους βουλευτές για την επόμενη εβδομάδα και μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί η πρόθεση του κ. Σαμαρά για αναδιοργάνωση των κομματικών οργάνων, σύγκληση της Πολιτικής Επιτροπής και, ενδεχομένως, ενός Συνεδρίου σε βάθος χρόνου.