current views are: 1

5 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση10:10

Κυβερνητικοί κύκλοι: Η διαπραγμάτευση με την γερμανική κυβέρνηση μόλις άρχισε

Έναν άτυπο διάλογο μέσω Παρισιού ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ.

Δημοσίευση 10:10’
αρθρο-newpost

Έναν άτυπο διάλογο μέσω Παρισιού ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ.

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Έναν άτυπο διάλογο μέσω Παρισιού ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος επέδειξε την τακτική του μαστίγιου και του καρότου δηλώνοντας από την μία ότι αδημονεί να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Συμβούλιο Κορυφής και διαρρέοντας από την άλλη πληροφορίες πως στο επικείμενο Γιουρογόρκινγκ Γκρουπ θα αιτηθεί να συνεχιστεί το μνημόνιο για την χώρα μας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τα μηνύματα στην διάρκεια της πτήσης από Βρυξέλλες-Παρίσι. Και αποφάσισε να απαντήσει στο Βερολίνο μέσω του Παρισιού αξιοποιώντας την συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ. 

Ο πρωθυπουργός έκανε δύο κινήσεις, για ορισμένους αρκετά παρακινδυνευμένες. Ανέβασε τους τόνους θυμίζοντας στην Γερμανίδα Καγκελάριο ότι στην ευρωζώνη δεν μπορεί κάποιοι να συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες αντιμετωπίζοντας τους άλλους σαν νοικάρηδες και απλούς ενοίκους, γιατί πρόκειται για συγκατοίκηση. 

Η αναφορά του έχει την σημασία της αφού αυτά ειπώθηκαν στην διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Γάλλο Πρόεδρο και όχι σε κάποια κομματική εκδήλωση ή στο εσωτερικό της χώρας. Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να αποσταθεροποιήσει την Άνγκελα Μέρκελ χτίζοντας μία νέα συμμαχία με τον Ολάντ από τον οποίο ζήτησε να γίνει εγγυητής της προσπάθειας για αλλαγή πολιτική στην Ευρώπη και για εγκατάλειψη της γραμμής της λιτότητας. Κυβερνητικοί κύκλοι εξηγούν ότι η Αθήνα επιθυμεί να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Γαλλίας και ότι ουσιαστικά παροτρύνει τον Ολάντ να βγει μπροστά μην αναγνωρίζοντας αυτόν τον ρόλο-κλειδί στην Γερμανία αποκλειστικά. 

Και φαίνεται ότι το έχουν κατορθώσει σημαντικά αν κρίνει κανείς από τις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου αξιωματούχου ο οποίος ζητώντας σεβασμό στην πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ του τερματισμού της πολιτικής της λιτότητας. 

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση με την γερμανική κυβέρνηση μόλις ξεκίνησε. Και επισημαίνουν ότι τίποτε από όσα αξιώνει η κ. Μέρκελ δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό καθώς άλλη εντολή πήρε η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση από τους πολίτες. Κυρίως για να προχωρήσει ένα ριζικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο μάλιστα θέλει να υποστηρίξει ο Φρανσουά Ολάντ, στέλνοντας στην Αθήνα τεχνοκράτες που θα βοηθήσουν στο Know how για την μεταφορά τεχνογνωσίας στην πάταξη της φοροδιαφυγής.


σχετικα αρθρα