Υψηλούς τόνους διατήρησε για τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς  μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, υπογράμμισε τον ισχυρό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ΝΔ στις εξελίξεις για τη χώρα.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι παρέλαβε ένα χάος και παρέδωσε χώρα και επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να γκρεμίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι εμείς χτίσαμε». Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ και εκτίμησε ότι η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Δεν θέλω να πω τίποτα για εκείνους που μας κατηγόρησαν για εκστρατεία φόβουΟ καθένας σήμερα καταλαβαίνει ότι είναι άλλο να εκφοβίζεις τον κόσμο και άλλο να προειδοποιείς για υπαρκτούς κινδύνους» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

«Θα στηρίζουμε ό,τι είναι σωστό και θα στηλιτεύουμε τα λάθη»

Όπως πρόσθεσε, «Η ύψιστη προτεραιότητα αυτής της παράταξης είναι το συμφέρον της Ελλάδας. Από τη θέση της αντιπολίτευσης θα στηρίζουμε ό,τι είναι σωστό και θα στηλιτεύουμε ό,τι είναι λάθος. Αυτό να γίνει ξεκάθαρο. Πριν δυόμιση χρόνια παραλάβαμε χάος και πριν δέκα μέρες παραδώσαμε χώρα. Βγάλαμε τη χώρα από την κρίση κι ας μην το αναγνωρίζουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Δεν θα γίνουμε μικρόψυχοι και θα βάλουμε πλάτη για να βγει η χώρα από την κρίση».
 
«Αυτό κάναμε και πριν το 2012, όταν ήμασταν αντιπολίτευση, γεγονός που δεν μας εμπόδισε να κερδίσουμε τις εκλογές. Η εποχή που ο λαϊκισμός ήταν για τους έξυπνους και η υπευθυνότητα για τα κορόίδα έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Θυμηθείτε ένα κόμμα που το 2009 νίκησε με 44% με εκείνο το αλησμόνητο συνθημα ότι «Λεφτά Υπάρχουν». Μολις 4 χρόνια πέρασαν και το κόμμα αυτό έχει σαρωθεί από τις εξελίξεις. Δεν σας λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την ίδια τύχη. Σας λέω μόνο ότι πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές του λαϊκισμου» τόνισε.
 
Κάποιοι βλέπουν ομοιότητες με εκείνη την εποχή. Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για διαφθορά. Θυμάστε τον Γιώργο Παπανδρέου που έλεγε «κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα» ; Θυμάστε τι έλεγε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είπε ο κ. Σαμαράς.
 
«Κάναμε σχεδόν διπλάσια προσαρμογή μείωσης του ελλειμματος από όση ζητήθηκε από την ισπανική κυβέρνηση. Μήπως ήταν πολύ μεγάλη η ταχύτητα προσαρμογής μέσα σε δυόμιση χρόνια; ναι, ήταν, αλλά ήταν και αναγκαία. Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με τις διακηρύξεις του σημερινου πρωθυπουργού, η κυβέρνησή του θέλει να επιτύχει πρωτογενώς ισοσκελισμέους προϋπολογισμούς τα επόμενα 4 χρόνια. Εμείς, βέβαια, έχουμε ήδη ισοσκελίσει τους προϋπολογισμους».
 
Η νέα κυβέρνηση ανέφερε ήδη ότι δεν θα καλύψει τους τόκους, άρα μένει να δούμε τί θα κάνει. Θα δανειστεί ξανά; Πώς; Και για πόσα χρόνια; Αν δανειστεί από τους εταίρους μας, σημαίνει νέα μνημόνια, από τα οποία εμείς απαλλάξαμε τη χώρα. Εμείς θα βοηθήσουμε τη χώρα ανεξαρτήτως κυβέρνησης και το εννοούμε.
 
Μπορεί να το ονομάσουν «γέφυρα» αλλά θα είναι Μνημόνιο
 
«Θα βοηθήσουμε αληθινά, θα καταθέσουμε τα αληθινά προβλήματα και θα δείξουμε πως ό,τι μοιάζει με επιτυχία μπορεί να σημαίνει επιστροφή σε καταστάσεις που προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε. Mπορεί να το ονομάσουν «γέφυρα» ή «νέο συμβόλαιο» αλλά θα είναι μνημόνιο. Ο πρωθυπουργός ανέφερε δημόσια ότι «οι δανειστές με τον Σαμαρά είχαν να φοβηθούν γιατί το χρέος μεγάλωνε» υποστήριξε ο κ. Σαμαράς.
 
Προφανώς δεν έχει πάρει χαμπάρι, πρόσθεσε. «Είχαμε ήδη μπει στην ανάκαμψη και μεγάλωνε το ΑΕΠ με την κυβέρνησή μας. Δεν προεξοφλώ τις εξελίξεις. Εύχομαι να συμβεί το καλύτερο για τη χώρα. θα είναι η συνέχεια και η δικαίωση της δικής μας πολιτικής. Όμως έχουμε χρέος να προειδοποιούμε για παγίδες που υπάρχουν μπροστά, που εμείς τις εξουδετερώσαμε και τις αποφύγαμε
 
Δεν θα μπούμε σε άχαρη διαμάχη με το ΣΥΡΙΖΑ για το αν η ανάπτυξη που πετύχαμε ήταν πραγματική ή όχι. Εμείς δεν θα αμφισβητήσουμε κανένα επίτευγμα της νέας κυβέρνησης. Καλό θα κάνουν κι αυτοί να μην αμφισβητούν τα επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης. Υπάρχουν εξελίξεις που απο δω και μπρός δεν φαίνονται να οδηγουν στην ανάπτυξη , αλλά την ανατρέπουν.
 
Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι πιθανό να οδηγήσει σε απολύσεις. Όταν μια κυβέρνηση ανατρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις της προηγούμενης δημιουργούνται θέματα εμπιστοσύνης. Να προσέχει η νέα κυβέρνηση να μην γκρεμίσει αυτά που με κόπο χτίσαμε. Δεν θα βλάψει εμάς αλλά τη χώρα».
 
Σαμαράς προς βουλευτές: Σταθερά βήματα μπροστά- Ισχυρός ρόλος
 
Σταθερά βήματα μποροστά, συντηριτικός τόνος στα εθνικά και φιλευθέρος τόνος στα οικονομικά, ήταν η γραμμή που έδωσε ο κ. Σαμαράς προς τους βουλευτές του. «Χάσαμε τις εκλογές αλλά δεν είχαμε την τύχη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Οι πολίτες ψήφισαν αντιμνημονιακά. Πολλοί όμως νοικοκυραίοι ήταν κεντροαριστεροί και δεν στήριξαν κεντροαριστερό κόμμα» σημείωσε.
 
Σχετικά με τις προσπάθειές του κόμματός του είπε, «Κάναμε τα πιο δύσκολα και με το παραπάνω. Κρατήσαμε την χώρα στο ευρώ. Μπορεί να μην τηρήσαμε κάποιες δεσμεύσεις μας ωστόσο φέραμε το πλεόνασμα». «Πρόβλημα για εμάς ήταν η φτωχή προβολή του έργου μας. Έγιναν πολλά, προβλήθηκαν ελάχιστα. Τα σωστά που ήταν πολλά δεν προβλήθηκαν», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εξήγησε: Έγιναν και πολλά λάθη, όπως με τον ΕΝΦΙΑ, που προβλήθηκε ως η προσπάθεια της κυβέρνησης να πάρει σπίτια. Ακόμα και ο διεθνής τύπος, δεν στάθηκε όπως στέκεται τώρα. Και για αυτό έχουμε ευθύνη.
 

Τέλος, σημείωσε διαπραγμάτευση δεν «πρωτογίνεται». Επί δυόμιση χρόνια ήμασταν σε συνεχή διαπραγμάτευση. Δεν την διαφημίζαμε, γιατί διαπραγμάτευση που διαφημίζεται δεν έχει καλή κατάληξη, εξήγησε. Επίσης ξεκαθάρισε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ στείλει τη χώρα στα βράχια θα βρει τη ΝΔ απέναντί τους, και η χώρα «χρειάζεται μια δυνατή Νέα Δημοκρατία».

Η χώρα χρειάζεται δυνατή ΝΔ

«Κάποιοι μας θέλουν σε εσωστρέφεια και χτυπάνε εμένα όπως χτυπούσαν προηγούμενους αρχηγους της παράταξης. Θέλουν απέναντί τους μια αδύναμη αντιπολίτευση. Η διάλυση του πολιτικού συστήματος είναι συνειδητή τους επιλογή. Δεν έχουμε το δικαίωμα να τους κάνουμε το χατήρι. Δεν το αντέχει η χώρα και δεν πρόκειται να το επιτρέψει η Νέα Δημοκρατία.
 
Οφείλουμε να σεβαστούμε εκείνους που μας κράτησαν όρθιους. Ακόμα και εκείνους που δεν μας ψήφισαν αλλά προσβλέπουν σε εμάς. Η χώρα χρειάζεται τη Νέα Δημοκρατία δυνατή».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, νέος γραμματέας του κόμματος εξελέγη ο Γιάννης Πλακιωτάκης.