current views are: 2

5 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση11:44

Ολάντ: Θεμιτή η απόφαση της ΕΚΤ – Πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα

Θεμιτή χαρακτήρισε την χθεσινοβραδινή απόφαση της ΕΚΤ ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα.

Δημοσίευση 11:44’
αρθρο-newpost

Θεμιτή χαρακτήρισε την χθεσινοβραδινή απόφαση της ΕΚΤ ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα.

Θεμιτή χαρακτήρισε την χθεσινοβραδινή απόφαση της ΕΚΤ ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα σημειώνοντας ότι η επιλογή της Φρανκφούρτης οδηγεί αναγκαστικά τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους να καθίσουν γύρω από το τραπέζι.

«Με την Ελλάδα, πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ώστε να δοθεί ένα πλαίσιο, προκειμένου οι Έλληνες να κάνουν μεταρρυθμίσεις, να πληρώσουν τα χρέη τους και να βρουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» τόνισε ο κ. Ολάντ, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, εφ’ όλης της ύλης. «Αυτή η δουλειά θα πρέπει να ξεκινήσει τάχιστα», πρόσθεσε.

O γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα συνεργαστούν με την ελληνική προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Ερωτηθείς για το αν το ότι έχει επανειλημένα μιλήσει για σεβασμό στην επιλογή του ελληνικού λαού, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι προτίθεται να υποστηρίξει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Ολάντ επισήμανε:

Ενας λαός εκφράσθηκε και έστειλε ένα μήνυμα, που είναι η άρνησή του στη χωρίς τελειωμό λιτότητα. Επιπλέον, δήλωσε την προσήλωσή του στην ευρωζώνη. Εάν η νέα κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι δεν θέλει να παραμείνει στο ευρώ ή εάν είχε πάρει μέτρα αντίθετα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες το θέμα θα ήταν διαφορετικό.

Από τη στιγμή όμως που η νέα κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι αποδέχεται να κάνει μεταρρυθμίσεις, ότι θέλει μάλιστα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ολοκληρώσει, ιδιαίτερα στον φορολογικό τομέα, ότι θέλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για το χρέος, χωρίς να λέει ότι θέλει τη διαγραφή αλλά μια διαπραγμάτευσή με άλλους όρους, και ότι θέλει ένα πλαίσιο για να επεξεργασθεί εκ νέου το πρόγραμμα που έχει διακοπεί, τότε λέω πολύ ωραία, ας συνεργασθούμε. Και αυτό θα κάνουν οι κυβερνήσεις.

Αναφερόμενος στην ΕΚΤ και στην απόφασή της για τις ελληνικές τράπεζες δήλωσε:

Ήταν μια κίνηση που θα έχει συνέπειες. Είναι μια θεμιτή κίνηση. Μετέφερε στις κυβερνήσεις και στα κράτη τις ευθύνες και στο Eurogroup να πάρει αποφάσεις. Σημαίνει επίσης για την ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πλαίσιο για τις μεταρρυθμίσεις της.

Πρόσθεσε όμως ότι «η απόφαση της ΕΚΤ οδηγεί αναγκαστικά τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους να καθίσουν γύρω από το τραπέζι, ώστε να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα. Και εάν οι λέξεις του παρελθόντος μάς ενοχλούν ας τις αλλάξουμε, ας μιλήσουμε για ένα πλαίσιο δράσης» κατέληξε.

Ο κ. Ολάντ τόνισε, στη συνέχεια, ότι έχει αποδείξει ότι εδώ και δυόμισι χρόνια έχει δείξει την ιδιαίτερη σημασία που δίνει στη Ευρωζώνη.

«Έχω όμως απόλυτη συνείδηση ότι η δια παντός λιτότητα σαν γραμμή στον ορίζοντα δεν μπορεί να είναι λύση ούτε για τους Έλληνες ούτε για τους Ευρωπαίους. Από αυτό το σημείο και στη σημερινή εποχή που είναι πιο θετική για την ανάπτυξη θα πρέπει να βρούμε μια συμφωνία.

«Ο ρόλος της Γαλλίας είναι να βρει μια λύση, να συνεισφέρει σε μια συμφωνία, με σεβασμό της ψήφου των Ελλήνων», είπε ακόμα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία διευκρίνισε επίσης πως ζήτησε από τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να πάει να δει» τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία «θα τον δεχθεί».

Μιλώντας ξανά για την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, όπως την Ισπανία, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για «μια πολιτική ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο». (…) «Αυτό που πρέπει να κάνουμε για την Ελλάδα είναι να τις προσφέρουμε την αλληλεγγύη που μπορούμε και να την προσκολλήσουμε, να την προσδέσουμε, στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση».

Ο Γάλλος πρόεδρος υπέδειξε ότι «από την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, δεν υπήρξε μια χώρα που να ζήτησε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

«Η πρόκληση είναι το να ενώσουμε την Ευρώπη», είπε και αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Γαλλία ως δεύτερη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη.

Ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ακόμα:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Τίποτε δεν είναι χειρότερο από το να ταπεινωθούν οι Έλληνες, αλλά και τίποτα χειρότερο για τους Έλληνες το να ζητήσουν ένα κατ’ εξαίρεση σχέδιο. Δεν υπάρχει εξαίρεση, είμαστε μαζί στον ίδιο δρόμο, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να τους συνοδεύσουμε.

«Δεν μπορεί να υπάρξει μια δυνατή Ευρώπη, χωρίς ένα σταθερό και ισχυρό δεσμό ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος και διευκρίνισε:

«Δεν έχουμε μια Ευρώπη των πλουσίων και μια των φτωχών, μια Ευρώπη του Βορρά και μια Ευρώπη του Νότου. Η Ευρώπη είναι μια και μοναδική και όταν μια χώρα βρίσκεται σε δυσκολία, ο ρόλος της Ευρώπης είναι να δείξει αλληλεγγύη. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να υποδεικνύει ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις».

 


σχετικα αρθρα