Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη Ρωσία αφού συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την εκλογή της νέας κυβέρνησης.

Και οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας δύο χώρες με βαθιές και ιστορικές σχέσεις, ιδίως στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, ενώ τονίσθηκε η σημασία εξασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ουκρανία, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα, ο Πούτιν προσκάλεσε τον πρωθυπουργό στη Μόσχα, στις 9 Μαΐου, προκειμένου να παραστεί στην εκδήλωση για την νίκη των λαών ενάντια στον ναζισμό. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στον αγώνα κατά του ναζισμού, εκφράζοντας την πρόθεση να ανταποκριθεί στην πρόσκληση.

Μεταξύ άλλων, οι δύο άνδρες συζήτησαν και άλλα διεθνή προβλήματα, όπως τους αγωγούς South Stream και Turkish Stream.

«Η συζήτηση ήταν πολύ θερμή και εποικοδομητική. Ο κ. Πούτιν προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη Ρωσία και «επιβεβαιώθηκε η διάθεση για την πλέον δραστήρια ανάπτυξη των διμερών σχέσεων» τόνισαν πηγές του Κρεμλίνου.

Yπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των ελληνορωσικών σχέσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σοϊγκού αντίστοιχα, προσκάλεσαν ήδη στη Μόσχα τους ομολόγους τους Νίκο Κοτζιά και Πάνο Καμμένο.