Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει συζητήσει ακόμα τις οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας με τη νέα κυβέρνηση και γι' αυτό δεν μπορεί να αξιολογήσει την οικονομία ή να συζητήσει επόμενα βήματα, τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον, ο κ. Ράις είπε χαρακτηριστικά ότι «αναμένουμε να ακούσουμε από τις ελληνικές αρχές τις προτάσεις τους, τις ιδέες τους» προσθέτοντας «δεν έχουμε πραγματοποιήσει τέτοιες συζητήσεις ακόμα».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σχολίασε για τη συνάντηση του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη με τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι ότι δεν συζήτησαν συγκεκριμένα ζητήματα πολιτικής.

Στη συνέχεια, είπε ότι «μέχρι αυτή την στιγμή, δεν υπήρξαν άλλες επαφές υψηλού επιπέδου» και πως «δεν έχουν προγραμματιστεί», ενώ σημείωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο.

Για το ζήτημα του ελληνικού χρέους ο κ. Ράις επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ ότι υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο με το Eurogroup, που προβλέπει ελάφρυνσή του μόνο εφόσον κρίνεται μη βιώσιμο και εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι όπως έχει αναφέρει αρκετές φορές στο παρελθόν, οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει για να φθάσει το χρέος κάτω του 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και χαμηλότερα από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, «για όσο η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις του προγράμματος», όπως είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ επιθυμεί να αποχωρήσει από την τρόικα, επανέλαβε την «υποστήριξη και τη βοήθεια» που προσφέρει το Ταμείο, με βάση το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι για μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να υπάρξει εκτενής συζήτηση.

Σε ερωτήσεις για πιθανές επιλογές και λύσεις του ζητήματος του χρέους, ο Ράις δεν θέλησε να τοποθετηθεί, ενώ για την χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα ελληνικά ομόλογα, επανέλαβε ότι είναι θέμα που αφορά την Ελλάδα και την ΕΚΤ.

Στη συνέχεια, όταν ο κ. Ράις ρωτήθηκε αν το πρώτο πρόγραμμα για την Ελλάδα το 2010 είχε γίνει για τη διάσωση της Ευρώπης, διατύπωσε την άποψη ότι δεν ευσταθεί αυτό, σημειώνοντας ότι «πρώτα από όλα έγινε για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός την κρίση. Και δευτερευόντως, για να αντιμετωπίσει η ΕΕ τη διάχυση της κρίσης».

Τέλος, σε ερώτηση για την πρόσφατη επιστολή του πρώην διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Ρέζα Μογκαντάμ, στη εφημερίδα Financial Times, με την οποία υποστήριξε ότι «η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε ελάφρυνση 50% του ελληνικού χρέους και μείωση κατά 50% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής, με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις», ο κ. Ράις επανέλαβε ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα και άρθρα.