Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το πρόγραμμα, τους στόχους αλλά και τις κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, θα έχει την ευκαιρία η κυβέρνηση με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Η κορυφαία αυτή διαδικασία που επικυρώνει τη συγκρότηση της κυβέρνησης θα ξεκινήσει τελικά το απόγευμα της Κυριακής με μόνο ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με τη διεξαγωγή της καθιερωμένης ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση.

Η Βουλή θα συγκληθεί εκ νέου τη Δευτέρα (στην περίπτωση της κυβέρνησης Παπαδήμου υπήρξε και πρωινή συνεδρίαση), όπου θα λάβουν το λόγο οι αρχηγοί των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και οι βουλευτές που θα εγγραφούν στους σχετικούς καταλόγους. Την τρίτη και τελευταία μέρα όμως, θα υπάρχει τόσο πρωινή όσο και βραδινή συνεδρίαση προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές να τοποθετηθούν. Οι δε υπουργοί μπορούν να λαμβάνουν το λόγο όποτε εκείνοι το κρίνουν σκόπιμο και να αναλύουν τις προτεραιότητες του δικού τους χαρτοφυλακίου.

Πάντως, όσο θα πλησιάζουν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, το λόγο θα παίρνουν και πάλι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων με τη δευτερολογία τους, ενώ τη συζήτηση θα κλίσει ο κ. Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που αριθμεί 162 βουλευτές.