current views are: 1

5 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση19:13

Σταθάκης: Πιθανή συμφωνία για πρόγραμμα-γέφυρα χωρίς διαγραφή χρέους (Βίντεο)

Πιθανή χαρακτήρισε τη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της για πρόγραμμα-γέφυρα, μέχρι το τέλος Φεβροαυρίου ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Δημοσίευση 19:13’
αρθρο-newpost

Πιθανή χαρακτήρισε τη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της για πρόγραμμα-γέφυρα, μέχρι το τέλος Φεβροαυρίου ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Πιθανή χαρακτήρισε τη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της για πρόγραμμαγέφυρα, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega ο κ. Σταθάκης είπε ότι το σχέδιο-γέφυρα θα αφορά τη μετάβαση από το ισχύον πρόγραμμα σε ένα μεταβατικό στάδιο, στο οποίο θα έχει συμφωνηθεί το δημοσιονομικό πλαίσιο με τους εταίρους. Θα οδηγήσει τη χώρα σε ένα διαφορετικό πλαισιο, αναπτυξιακό.

«Αυτο το διάστημα θα εχει και μία συμφωνία για τη χρηματοδότηση του» σημείωσε και απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να μπει η χώρα εκ νέου στο πρόγραμμα, ενώ μίλησε για συμφωνία που θα διασφαλίζει και τους Ευρωπαίους αλλά και το ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τη βασική της προεκλογική εντολή ότι δεν θα υπάρχει μνημόνιο και τρόικα.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε:

Αν υπάρξει βούληση από όλες τις πλευρές μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα μπορεί να υπάρξει συμφωνία-γέφυρα των τριών μηνών.

«Oποιαδήποτε συμφωνία θα είναι με τις Βρυξέλλες, με την Κομισιόν όπως με τις άλλες χώρες είτε είναι σε πρόγραμμα είτε όχι. Πάμε σε μια λύση συμβατή με το ισχύον θεσμικό, ευρωπαϊκό πλαίσιο» σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι στην επίβλεψη θα συμμετάσχει η Κομισιόν και όχι η ΕΚΤ.

Για το ΔΝΤ ο κ. Σταθάκης είναι ότι έιναι «ανοιχτό θέμα, θα το συζητήσουμε θα βρούμε τον τρόπο. Δεν θα υπάρχει επίβλεψη από το ΔΝΤ το επόμενο διάστημα, αλλά θα υπάρξει συμφωνία για το μεταβατικό στάδιο, στο οποίο δε θα παίζει τον ρόλο που έπαιζε μέχρι τώρα».

«Μετά την 1η Ιουνίου δεν θα υπάρχει πρόγραμμα, δεν θα υπάρχει ανάγκη προγράμματος» τόνισε σημειώνοντας ότι «επιδίωξη όλων είναι να υπάρξει το συντομότερο δυνατό ένα πλαίσιο συμφωνίας πληρωμής και σύνδεση αποπληρωμής με τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «βασικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα πλεονάσματα δεν μπορούν να παραχθούν, άρα θα πάμε με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και ταυτόχρονα να υπάρχει μια συμφωνία για το χρέος, με βάση τις δύο παραμέτρους που έχει θέσει ο κ. Βαρουφάκης δημοσίως, την αναστολή πληρωμής τα πρώτα χρόνια και σύνδεση της πληρωμής με τον ρυθμό ανάπτυξης.


σχετικα αρθρα