Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα έρθει σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους της εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος.

Ο Ντε Γκίνδος —ο οποίος ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους για την προεδρία του Eurogroup— σημείωσε ότι ακόμη δεν είναι σαφές τι προτείνει η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας ως εναλλακτική λύση για το χρέος.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία, εφόσον τηρηθούν οι κανόνες, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη:

«Χρειάζεται να ακούσουμε ποια είναι η πρόταση της Ελλάδας, έχουμε ακούσει πολύ θόρυβο».

Προσέθεσε παράλληλα ότι το όποιο σχέδιο θα πρέπει να τεθεί στα κράτη μέλη της ευρωζώνης προς έγκριση.

«Είμαστε εντελώς ανοικτοί όσον αφορά το να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη μόλις μάθουμε ποιο είναι το σχέδιο της Ελλάδας και εάν το σχέδιο αυτό συμμορφώνεται με τους κανόνες που ισχύουν στην ευρωζώνη», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας.

Επισήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αναστάτωση στις αγορές όσον αφορά το χρέος της Ελλάδας επηρεάζει την Ισπανία.

Ταυτόχρονα ο Ντε Γκίνδος σημείωσε ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας το 2015 ενδέχεται να αναθεωρηθούν επί τα βελτίω τον Απρίλιο από τη σημερινή εκτίμηση (+2%).

«Η Ισπανία οδεύει προς το να έχει τα επόμενα τέσσερα ως πέντε χρόνια ανάπτυξη περί το 2,5% ως 3%», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Ντε Γκίνδος, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να συζητά με την τρόικα, ως μέλος της ευρωζώνης. Παραδέχθηκε πάντως ότι η τρόικα θα μπορούσε να είχε μεταχειριστεί με μεγαλύτερη ευαισθησία χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιρλανδία.

«Υπάρχει ένα ζήτημα, που είναι η εθνική αυτοεκτίμηση. Υπάρχουν πολλές περιστάσεις που κατά βάθος έχεις δίκιο αλλά εάν δεν κάνεις τα πράγματα με τον σωστό τρόπο, κάνεις τα πάντα πιο δύσκολα».