Συνολική αποτίμηση για τις επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έγινε στο σημερινό Κυβερνητικό Συμβούλιο, ενώ αναφορά έγινε και στη χθεσινοβραδινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε εκτενώς τους υπουργούς για τις επαφές που είχε σε Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία και Κύπρο.

Σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ, εκτιμήθηκε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι πρόκειται για μία κίνηση η οποία φέρνει πολύ μικρή οικονομική επιβάρυνση, και κύρια στόχευση της ήταν η άσκηση πολιτικής πίεσης από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου διαμήνυαν σε όλους τους τόνους πως το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές τόσο στο επίπεδο της ρευστότητας όσο και της χρηματοδότησης. Αυτό εξάλλου επιβεβαίωσε και ο Διοικητικής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά τη συνάντηση του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Προγραμματικές και εκλογή Προέδρου

Συζήτηση έγινε και για τις Προγραμματικές Δηλώσεις, με τους υπουργούς να κάνουν τις εισηγήσεις για τα χαρτοφυλάκιά τους. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ενημέρωση σχετικά με το ποιες «σπατάλες» θα σταματήσουν και ποιες οικονομίες θα γίνουν σε κάθε υπουργείο. 

Συστάσεις έγιναν και για την αποφυγή πολλών δηλώσεων, ενώ συζήτηση έγινε για το πως θα θα συγκεκριμενοποιηθεί το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και πως αυτό θα αποτυπωθεί στις προγραμματικές δηλώσεις.

Σημειώνεται πως η διαδικασία θα ξεκινήσει με την ομιλία του πρωθυπουργού την Κυριακή, στις 19.00 και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία την Τρίτη τα μεσάνυχτα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το Σάββατο ενδεχομένως να συγκληθεί εκ νέου το Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επικεντρώνει στις Προγραμματικές Δηλώσεις, και το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα την απασχολήσει εκ νέου έπειτα από το τέλος της διαδικασίας. 

Η πορεία της διαπραγμάτευσης

Σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την τελική της έκβαση. 

Κατά το Κυβερνητικό Συμβούλιο τονίστηκε και η σημασία της ενεργοποίησης των πολιτών, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σημερινές μαζικές συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν σήμερα το βράδυ στο Σύνταγμα και σε άλλες πόλεις για να πουν «όχι» στον εκβιασμό και τον εκφοβισμό.

Ενημέρωση έγινε και για τη σημερινή συνάντηση Σόιμπλε – Βαρουφάκη. Στην κυβέρνηση εκτιμούν σύμφωνα με πληροφορίες πως η σημερινή συνάντηση σηματοδότησε την είσοδο και της γερμανικής κυβέρνησης στην κύρια φάση της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων μας. 

Σε αυτό το πλαίσιο και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την γερμανική κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις της:

«Η Ελλάδα έχει πλέον προτάσεις. Καταθέσαμε αυτές τις προτάσεις τεκμηριωμένα και με αξιοπιστία στους εταίρους μας. Περιμένουμε και από τους εταίρους. Περιμένουμε και τις προτάσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο».

Όσον αφορά το ΔΝΤ υπογραμμίστηκε ότι οι σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τζέρι Ράις που  τόνισε ότι το Ταμείο θέλει να συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση και να μάθει τις προτάσεις της, τις ιδέες της.

Ενημέρωση έγινε και για τη συνάντηση που είχε ο Γιάννης Δραγασάκης με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και το επιτελείο του που επισκέπτεται αυτές τις μέρες την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη αυτή συμφωνήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ομπάμα. Ο Αμερικάνος αξιωματούχος θα συναντηθεί αύριο με τον Γ. Βαρουφάκη και τον Γ. Σταθάκη.

Επισημάνθηκε εξάλλου  και η τοποθέτηση του νομπελίστα οικονομολόγου Κρούγκμαν στους New York Times ότι η ελληνική πρόταση για το χρέος είναι απολύτως λογική και ότι δεν βλέπει με ποιο επιχείρημα θα μπορούσαν να την απορρίψουν οι Γερμανοί χωρίς συζήτηση. 

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους υπουργούς για την επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πούτιν προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Μόσχα όποτε θέλει, ενώ τον κάλεσε και στις 9 Μαΐου στη γιορτή της νίκης κατά του φασισμού, ιδιαίτερα φέτος που κλείνουν 70 χρόνια.