Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

Αποφασισμένος να μην κάνει ούτε βήμα πίσω από την τακτική που έχει επιλέξει προκειμένου να φτάσει στον στόχο του εμφανίστηκε χθες στην Κυβερνητική επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έκανε μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων που είχαν τα ταξίδια που έκανε σε Ρώμη και Παρίσι αλλά και των επαφών που είχε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σούλτς. 

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού ενημερώθηκε αναλυτικά από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη για το τι ακριβώς έγινε στην συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε συζήτησε με τους υπουργούς που μετέχουν σε αυτό το κυβερνητικό όργανο τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να απεγκλωβιστεί από την πίεση που της ασκεί η Γερμανία. 

Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί του πιστεύουν ότι όσο πλησιάζει η σύνοδος κορυφής και ενώ φτάνουν κάποιες καταληκτικές ημερομηνίες οι πιέσεις θα ενταθούν ακόμα περισσότερο σε όλα τα επίπεδα. Ο Γιάννης Δραγασάκης πάντως προσπάθησε χθες στην συνάντηση του με τον Γ. Στουρνάρα να κλείσει το θέμα των τραπεζών ώστε να μην υπάρξουν εκροές χρημάτων στο εξωτερικό. 

Το σημαντικό είναι ότι μέσα την κυβέρνηση δεν υπάρχουν άλλες απόψεις. Τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί του συνεργάτες θεωρούν ότι  η τακτική της εμμονής στις θέσεις τους  με διάθεση για συζήτηση  μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα. Την άποψη αυτή εξέφρασε άλλωστε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας και στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος  του όταν ανέφερε ότι είναι σίγουρος ότι τελικά θα προκύψει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εταίρους αρκεί να μην υποχωρήσει πρώτη η Ελλάδα. 

Τα κυβερνητικά στελέχη αποτίμησαν τις ενέργειες τους και  σε σχέση με την κοινή γνώμη και κατέληξαν ότι είναι σημαντικό ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας εγκρίνει τις ενέργειες της κυβέρνησης. Μάλιστα αναφέρθηκαν και στα συλλαλητήρια που έγιναν σε διάφορες πόλεις  της Ελλάδας λέγοντας ότι είναι σημαντικό το μήνυμα που στέλνεται στην Ευρώπη μέσα από αυτές τις κινητοποιήσεις την συγκεκριμένη στιγμή. 

Τις επόμενες ημέρες πάντως εάν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει με τους υπουργούς του για τις προγραμματικές δηλώσεις που μεταφέρθηκαν για την Κυριακή το βράδυ. Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να είναι όσο πιο συγκεκριμένος  γίνεται όταν θα αναφερθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα ευελπιστώντας ότι θα μπορούσε να κερδίσει  στην ψήφο εμπιστοσύνης και τους βουλευτές του Ποταμιού αλλά και βουλευτές άλλων κομμάτων που θέλουν το τέλος των μνημονίων. 

Όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα  θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό ο πρωθυπουργός να προσερχόταν στην σύνοδο κορυφής έχοντας πάρει την έγκριση του προγράμματος του από ένα αριθμό βουλευτών  μεγαλύτερο  από αυτόν που αθροίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.