Οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας στο περιθώριο της πρωτομαγιάτικης εκδήλωσης της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ). Το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης, είπε, υλοποιείται σταδιακά, παρόλο που ταλανίζεται ο κόσμος ολόκληρος, όπως και η χώρα μας, από την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία όμως, πρόσθεσε, δεν πρέπει να φέρει αντιμέτωπους τους εργαζομένους.

«Αντίπαλοι», τόνισε, «δεν είναι οι εργαζόμενοι. Η κοινωνία είναι ταξική και είναι γνωστό ποιοι είναι στη μια πλευρά και ποιοι στην άλλη», ανέφερε. Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων και διαβεβαίωσε ότι στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται και η κυβέρνηση.

    Για το Κυπριακό, ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή, μετά τις εκλογές στην Τουρκία, η κατοχική δύναμη να γίνει πιο συγκαταβατική και να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης υποστήριξε ότι η φετινή επέτειος της εργατικής πρωτομαγιάς «συμπίπτει με αντιλαϊκά μέτρα που βρίσκονται σε αντίθεση με τους αγώνες που έδωσαν οι εργαζόμενοι».

    Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος μιλούσε σε εκδήλωση στο Στρουμπί της Πάφου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν πήρε εγκαίρως μέτρα για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα πρώτοι οι εργαζόμενοι να πληρώνουν το κόστος.

    Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι η εργατική Πρωτομαγιά είναι προσκλητήριο ενδυνάμωσης της πάλης για καλύτερο αύριο. «Το ΑΚΕΛ», είπε ο κ. Κυπριανού, «από την πρώτη στιγμή υπέδειξε ότι η κρίση ήταν συστηματική». «Στην Κύπρο», πρόσθεσε, «ο ΔΗΣΥ και ηγεσία του, ως απολογητές του νεοφιλελευθερισμού, υποχρεώθηκαν να αναδιπλωθούν μετά την εκδήλωση της κρίσης».

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι μέσα στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της στην κυπριακή οικονομία "η ανεργία καλπάζει, φθάνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα για την ιστορία της Κύπρου". Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι επείγει η λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των 30 και πλέον χιλιάδων ανέργων.