«Βρισκόμαστε εδώ όχι γιατί το θέλησε η μοίρα, αλλά γιατί το επιλέξαμε και γιατί μας επέλεξαν οι πολίτες αυτής της χώρας, ο λαός της πατρίδας μας που αγωνιά και αγωνίζεται για Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και Ελευθερία. Για αξίες και αγαθά που κατακτήθηκαν με θυσίες. Η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι μόνο ο κορυφαίος θεσμός της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι η ασπίδα της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας».

Με αυτά τα λόγια άρχισε την ομιλία της η νέα πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

Η νέα πρόεδρος εξελέγη με την ευρύτατη συναίνεση των 235 ψήφων επί συνόλου 298, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του κ. Μεϊμαράκη,  και στην ομιλία έδωσε το στίγμα των προθέσεών της για τα νέα της καθήκοντα. 

Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στις αλλαγές που προτίθεται να κάνει ενώ πρόσθεσε πως στη «Βουλή πρέπει να λειτουργήσει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και είμαι σίγουρη ότι πρώτος θα δώσει το παράδειγμα ο πρωθυπουργός και θα ακολουθήσουν οι υπουργοί της κυβέρνησης, που πρέπει να προσέρχονται και να απαντούν. Δεν πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα όπως η κατάχρηση του κατεπείγοντως και των τροπολογιών. Δεν θα γίνονται άσχετες τροπολογίες ή εκπρόθεσμες, όπως και νομοσχέδια που δεν τηρούν της απαραίτητες προϋποθέσεις, βάσει του Συντάγματος».

Η νέα πρόεδρος αναφέρθηκε στον ρόλο της Βουλής και για μια σειρά από εθνικά θέματα όπως είναι η διαγραφή του χρέους και οι γερμανικές αποζημιώσεις. 

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στην Ολομέλεια άρχισε στο γραφείο του προέδρου η τελετή παράδοσης από τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος της έδωσε όλες τις συμβουλές που θα χρειαστεί στα νέα της καθήκοντα. 

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση προκειμένου να επαναληφθεί η διαδικασία για τους αντιπροέδρους τους Κοσμήτορες και τους Γραμματείς.

Η εκλογή των τελευταίων μοιάζει με εκείνη του προέδρου, καθώς απαιτεί μυστική και ονομαστική ψηφοφορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα θα προτείνει τρεις Αντιπροέδρους (Α,Β,Γ), δύο Κοσμήτορες και τέσσερις Γραμματείς. Η ΝΔ αντίθετα θα προτείνει έναν αντιπρόεδρο, έναν Κοσμήτορα και ένα Γραμματέα.

Βάσει Συντάγματος δικαίωμα να προτείνουν, αντιπροέδρους έχουν η τρίτη (ΧΑ), η τέταρτη (Ποτάμι) και η πέμπτη (ΚΚΕ) σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα.

Δείτε πως μετέδωσε το Newpost λεπτό προς λεπτό την εκλογή προέδρου.

Live bloging*