Αποστάσεις διατήρησε ο οικονομολόγος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας από τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη μετά και τη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα FM ο κ. Λαπαβίτσας σχολίασε την άποψη Βαρουφάκη, πως συμφωνεί με το 67% των μεταρρύθμισεων του μνημονίου, σημειώνοντας ότι είναι γνωστή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και όποια άλλη άποψη είναι εκτός γραμμής του κόμματος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Λαπαβίτσας: «Εγώ ξέρω τι λέει το διακηρυγμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στο οποίο κέρδισε τις εκλογές και τι λέει το κόμμα, οι άνθρωποι με τους οποίους συζητάω μέσα. Αυτό ξέρω. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει παντελώς το Μνημόνιο και ό,τι αυτό σημαίνει. Δεν είπα αυτό το πράγμα (σ.σ.: ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι εκτός γραμμής). Εγώ αξιολογώ τι συμβαίνει και τι λένε το πρόγραμμα και οι αποφάσεις…

Δεν ξέρω πώς ακριβώς το εννοούσε ο κ. Βαρουφάκης. Να τον ρωτήσετε εσείς και θα τον ρωτήσω κι εγώ, όταν τον δω. Εγώ ξέρω ότι το Μνημόνιο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια απαράδεκτη κατάσταση και θα σταματήσει να ισχύει. Αυτό ξέρω ότι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό εκλέχθηκα μαζί του. Τώρα, ότι χρειάζεται η Ελλάδα βαθιές, διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ποιος εχέφρων άνθρωπος στη χώρα μπορεί να το αμφισβητήσει; Πιστεύω πρώτα ότι θα πρέπει να υπάρξει βαθιά διαγραφή του χρέους. Δεν έχω δει να απορρίπτεται αυτό συνολικά από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε έχω δει να αλλάζουν οι προγραμματικές του θέσεις. Δεν ξέρω… Ξέρω τι λένε οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ο κόσμος και με βάση το non paper που κυκλοφόρησε, δεν έχουν αλλάξει αυτά. Δεν ξέρω πού τα βρίσκετε αυτά. Ξέρω ότι η Ελλάδα χρειάζεται βαθιά διαγραφή χρέους. Σας το λέω ως οικονομολόγος και ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που έχει εκλεγεί.»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το κλίμα στο εξωτερικό μπορεί να είναι καλύτερο, όμως η πραγματικότητα δεν είναι. Όπως είπε, οι δυσκολίες παραμένουν και μάλιστα είναι μεγαλύτερες από πριν.

Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας τη δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη ότι συμφωνεί με το 67% των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σακελλαρίδης διευκρίνισε ότι, όταν λένε μεταρρυθμίσεις, συμφωνούν με ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων το οποίο, εάν γίνει με έναν τρόπο, ο οποίος μπορεί να είναι λειτουργικός και για τη δημόσια διοίκηση και για το φορολογικό σύστημα και για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει και την οικονομία και την κοινωνία. «Σε καμία περίπτωση, δεν συμφωνούμε με το μνημόνιο» τόνισε.

Όπως προσθεσε, «Υπάρχουν θέματα τα οποία θέτει η ελληνική κυβέρνηση στα οποία δεν μπορεί να κάνει πίσω, γιατί έχει τη δέσμευση από τη λαϊκή εντολή την οποία έχει πάρει. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση στην οποία ασκείται κριτική, επειδή έχει σκοπό να πράξει αυτά τα οποία υποσχέθηκε».