Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Να παρουσιάσει άμεσα το δικό της οικονομικό πρόγραμμα ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπεύθυνο για την οικονομία Γιάννη Δραγασάκη, ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας

Ο κεντρικός τραπεζίτης που μόλις είχε επιστρέψει από την Φρανκφούρτη, όπου συμμετείχε στο Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έλαβε την απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα, στη συνάντηση που είχε με τον Γ. Δραγασάκη, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. 

Στη σκιά των πιέσεων από πολλούς θεσμικούς εταίρους, ο Διοικητής ενημέρωσε με λεπτομέρειες τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για το αρνητικό κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα, σε έναν από τους πυλώνες της τρόικας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε στον Γ. Δραγασάκη, ότι τα στελέχη της ευρωτράπεζας ήταν καλά ενημερωμένοι για την εγχώρια πολιτική κατάσταση και μάλιστα οι όποιες αναφορές τους έγιναν, έχοντας στα χέρια τους κοστολογημένες λίστες με τις δηλώσεις των υπουργών για αναίρεση μέτρων και πολιτικών, από τις οποίες προέκυπτε η εκτροπή από τρέχον πρόγραμμα και η δυναμική εγκατάλειψής του από τη νέα κυβέρνηση. 

Στην ΕΚΤ αξιολογούν αρνητικά την κάθετη κάμψη των δημοσίων εσόδων τον Ιανουάριο και τη ραγδαία υποχώρηση των ταμιακών διαθεσίμων της χώρας, τα οποία μόλις επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του Φεβρουαρίου. 

Οι συσχετισμοί στην ΕΚΤ είναι συγκεκριμένοι, όπως και οι όροι του παιχνιδιού, τους οποίους και εξήγησε ο Γ. Στουρνάρας στον Γ. Δραγασάκη, ενημερώνοντάς τον ότι όλη αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο να ληφθεί η απόφαση της ΕΚΤ για διακοπή της χρηματοδότησης των Τραπεζών με ενέχυρο τίτλους του ελληνικού Δημοσίου. 

Επί της ουσίας, όπως είπε ο Γ.Στουρνάρας, η ΕΚΤ έκρινε ότι η Ελλάδα κινείται ήδη εκτός προγράμματος και έτσι δικαιολόγησε το σφίξιμο της τανάλιας για τον έλεγχο της ρευστότητας και γι’ αυτό και είπε με έμφαση στον Γ. Δραγασάκη ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να παρουσιάσει το οικονομικό της πρόγραμμα διότι κινδυνεύει με απόλυτο αποκλεισμό από τη χρηματοδότηση της ευρωτράπεζας και κατά συνέπεια με  πιστωτική ασφυξία. 

«Η αδράνεια στην παρούσα φάση είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη για την οικονομική ομαλότητα της χώρας» φέρεται να είπε ο κεντρικός τραπεζίτης και κάλεσε επί της ουσίας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, να επισπευσθούν οι διαδικασίες κατάρτισης ενός ελληνικού προγράμματος, απολύτως κοστολογημένου και ικανού να υποκαταστήσει το παρόν πρόγραμμα που αρνείται ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Δεν υπάρχει χρόνος. Όλα πρέπει να γίνουν μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου» είναι η παρότρυνση του κεντρικού τραπεζίτη που πιστεύει ότι εάν εγκριθεί το πρόγραμμα θα αρθούν αμέσως και οι τελευταίοι χρηματοδοτικοί περιορισμοί της Ευρωτράπεζας.