Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το κρίσιμο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης - που θα αφορά το ζήτημα της Ελλάδας- υπό ασφυκτικές πιέσεις για την ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση μετά και την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ αλλά και την αμετακίνητη στάση της Γερμανίας απέναντι στις ελληνικές θέσεις. Το κλίμα για την Ελλάδα δυσχεραίνει μετά και την χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη με τον γερμανό ομόλογό του, κ. Σόιμπλε.

Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, διαμηνύει σήμερα ότι οι εταίροι αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση στην συνεδρίαση να παρουσιάσει αναλυτικά τα σχέδιά της, ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχει «φως» στο τι θα αποφασιστεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.  

Ο χρόνος πιέζει και με δύο κομβικής σημασίας ημερομηνίες που θα σηματοδοτήσουν εξελίξεις παράλληλα με το έκτακτο Eurogroup. Στις 28 Φεβρουαρίου τελειώνει η παράταση του ελληνικού προγράμματος, ενώ στις 11 Φεβρουαρίου αναμένεται η διακοπή της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ,  την ίδια μέρα με την διεξαγωγή του επίμαχου Eurogroup.

Υπό αυτό το πρίσμα, η συγκεκριμένη σύσκεψη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Οι πιέσεις σε οικονομικό επίπεδο που δέχεται η χώρα αλλά και η απόρριψη του ελληνικού προγράμματος- γέφυρα, όπως γράφει σήμερα ο διενθής Τύπος, από την Γερμανία μετά και την συνάντηση Βαρουφάκη- Σόιμπλε στο Βερολίνο, προειδοποιούν ένα πολύ σκληρό κλίμα για την κυβέρνηση.

«Δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη χθεσινή του συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη και απέρριψε την ιδέα ενός προγράμματος που θα χρησιμεύσει ως γέφυρα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν τον απασχολεί πώς θα ονομάζεται ο μηχανισμός ελέγχου του προγράμματος, αλλά διευκρίνισε ότι μόνο με τους τρεις θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να καταστραφούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, αν ακυρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Σήμερα, πάντως, οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία και η ώρα διεξαγωγής του έκτακτου Eurogroup. Όπως επιβεβαίωσαν πηγές της Ευρωζώνης το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουαρίου στις 18.30 ώρα Ελλάδος.

Όπως είναι ήδη γνωστό, το βασικό θέμα που θα συζητηθεί εκτενώς είναι το ζήτημα της Ελλάδας, ενώ την είδηση επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του EurogroupΓερούν Ντάισελμπλουμ, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ όταν είχε επισκεφτεί τη χώρα μας και είχε συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη είχε σημειώσει με νόημα ότι «η διάσκεψη για το χρέος που ζητάτε είναι το Eurogroup».