Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Το σοκ από την απόφαση της ΕΚΤ να διακόψει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων δεν διαφοροποιεί την στάση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στους εταίρους-δανειστές. 

Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι και τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην σκληρή γραμμή απέναντι στην γερμανική κυβέρνηση δηλώνοντας ότι δεν θα δεχτεί την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και την συνέχιση των πολιτικών λιτότητας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση του χθεσινού μίνι υπουργικού (κυβερνητικού συμβουλίου) άφησε να εννοηθεί ότι αναμένει να υπάρξουν εξελίξεις τις επόμενες ημέρες και μάλιστα ότι προσβλέπει σε μία υποχώρηση-συμβιβασμό και από την γερμανική πλευρά. 

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι τα χρονικά περιθώρια για να βρεθεί λύση είναι ασφυκτικά και δεν υπερβαίνουν την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Γι’ αυτό και πιέζουν με δηλώσεις αλλά και παρασκηνιακώς την Γερμανία να πάρει θέση απέναντι στις προτάσεις που παρουσιάζει η κυβέρνηση Τσίπρα και να ανοίξει τα χαρτιά της. Εάν αυτό συμβεί και η Άνγκελα Μέρκελ παρουσιάσει ένα δικό της πακέτο προτάσεων για να βρεθεί λύση στο ελληνικό θέμα, τότε πιστεύουν ότι αυτό θα αποτελεί και την αρχή ενός συμβιβασμού ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μίας αμοιβαίας υποχώρησης που θα οδηγήσει στο περίφημο πρόγραμμα-γέφυρα που επιζητεί ο Αλέξης Τσίπρας και το οποίο φυσικά δεν θα κινείται στην λογική της τρόικας και του μνημονίου. 

Το κυβερνητικό συμβούλιο αποφάσισε χθες δυναμική εμφάνιση των υπουργών κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η ανάγνωση των οποίων ξεκινά το απόγευμα της Κυριακής για να ολοκληρωθεί με ψηφοφορία την Τρίτη. Οι προγραμματικές θα ανοίξουν με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα δώσει για μία ακόμη φορά το στίγμα: Δεν εκβιάζουμε κανέναν, αλλά και δεν εκβιαζόμαστε.

Κύκλοι που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό δεν απέκλειαν χθες μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες να υπάρξουν κι άλλα ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με ευρωπαίους ηγέτες εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο. Όχι όμως και με την Άνγκελα Μέρκελ..