Η προετοιμασία της κυβένρησης για το έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου και οι προγραμμνατικές δηλώσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό. Στο τραπέζι βρέθηκαν οι ισχυρές πιέσεις που ασκεί το Βερολίνο για κατάθεση σχεδίου από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι την Τετάρτη. 

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι έγινε ουσιαστική συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά και αποτίμηση των συναντήσεων στο εξωτερικό.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί εκτενώς και το κυβερνητικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup με στόχο όμως να κλείσει «μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, σύντομα».

Αναφορικά με το έκτακτο Eurogroup, σημείωναν ότι «δεν είναι κάτι που αιφνιδίασε την κυβέρνηση. Αντιθέτως, το περίμενε». Σε κάθε περίπτωση, όπως ειπώθηκε, οι επαφές θα συνεχιστούν. «Προφανώς υπάρχει πίεση αλλά είμαστε σε μια δυναμική κατάσταση» αναφέρθηκε.

«Το κάθε υπουργείο κάνει τον σχεδιασμό του, έχοντας γνώση της κατάστασης και των ταμειακών διαθεσίμων», ανέφερε η κυβερνητική πηγή σχετικά με τις προετοιμασιές για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Η σύσκεψη έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή με τη συμμετοχή των υπουργών Γιάνη Βαρουφάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Σταθάκη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Την ίδια ώρα, για αύριο στις 15:00 έχει ορισθεί η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. 

Εξάλλου, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το κρίσιμο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου - που θα αφορά στο ζήτημα της Ελλάδας- υπό ασφυκτικές πιέσεις για την ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση μετά και την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ αλλά και την αμετακίνητη στάση της Γερμανίας απέναντι στις ελληνικές θέσεις. Το κλίμα για την Ελλάδα δυσχεραίνει μετά και την χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη με τον γερμανό ομόλογό του, κ. Σόιμπλε.

Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, διαμηνύει σήμερα ότι οι εταίροι αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, να παρουσιάσει αναλυτικό σχέδιο, ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχει «φως» στο τι θα αποφασιστεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.  

Ο χρόνος πιέζει και με δύο κομβικής σημασίας ημερομηνίες που θα σηματοδοτήσουν εξελίξεις παράλληλα με το έκτακτο Eurogroup. Στις 28 Φεβρουαρίου τελειώνει η παράταση του ελληνικού προγράμματος, ενώ στις 11 Φεβρουαρίου αναμένεται η διακοπή της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ,  την ίδια μέρα με την διεξαγωγή του επίμαχου Eurogroup.