Συστάσεις στην Ελλάδα να «συμμορφωθεί» στις υποχρεώσεις της προς τους εταίρους απευθύνει ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι η σκληρή λιτότητα που πέρασε η Πορτογαλία αποδίδει καρπούς.

Μιλώντας στο Reuters, ο Αντόνιο Πιρές ντε Λίμα απέκλεισε κάθε είδους επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα πρέπει να παίξει με βάση τους κανόνες του παιχνιδιού που ορίσθηκαν από τα μέλη του ευρώ, ιδιαίτερα δεδομένων των θυσιών που έκανε η Πορτογαλία, μια χώρα που μπήκε επίσης σε πρόγραμμα στήριξης.

Όπως είπε, η Λισαβόνα επέλεξε μια οδό, «η οποία δεν ήταν η ευκολότερη» για να ανακτήσει αξιοπιστία και να επιστρέψει στην ανάπτυξη και «αυτή είναι η στάση που υιοθετούμε και αναφορικά με την κατάσταση σε άλλες χώρες».

«Η Πορτογαλία έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο για να άρει την ατμόσφαιρα της καχυποψίας που περιέβαλε τη χώρα, αφαιρώντας όλες τις σκιές, όλα τα σύννεφα, όλες τις αμφιβολίες», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι η πορτογαλική οικονομία ανακάμπτει και ενδεχομένως η ανάπτυξη να φθάσει φέτος το 2%. Η επίσημη κυβερνητική πρόβλεψη είναι 1,5% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε αυτή την εβδομάδα την εκτίμησή της στο 1,6%.

«Η μείωση των πετρελαϊκών τιμών και η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει κυβερνητικά ομόλογα σε μεγάλη κλίμακα τυπώνοντας χρήμα, κάτι που αναμένεται ότι θα αυξήσει τη ρευστότητα στην οικονομία, θα τονώσουν φέτος την ανάπτυξη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Και συμπλήρωσε: «Επενδυτές που τοποθέτησαν τα χρήματά τους σε πορτογαλικά κυβερνητικά ομόλογα «πριν από δύο χρόνια ή πέρυσι είχαν πολύ καλές αποδόσεις. Οι αποδόσεις μειώθηκαν στο διάστημα αυτό, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην ανάκαμψη της χώρας.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η Πορτογαλία χρειάζεται επενδυτές για τις εταιρίες της, τονίζοντας ότι παρά τη φάση ανάκαμψης στην οποία εισέρχεται, «χρειάζεται κεφάλαιο για να συντηρήσει τις επενδυτικές και αναπτυξιακές στρατηγικές των εταιρειών της, ιδιαίτερα των μεσαίου και μικρού μεγέθους εταιρειών».

Ο Πιρές ντε Λίμα δήλωσε ότι δεν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε μετάδοση από την Ελλάδα στην Πορτογαλία, επισημαίνοντας ότι οι αποδόσεις των ομολόγων της Λισαβόνας πλησιάζουν σε χαμηλά ρεκόρ. «Το σχέδιο του ενιαίου νομίσματος δεν κινδυνεύει», τόνισε.

«Στο κάτω - κάτω της γραφής, η Ελλάδα είναι κυρία του πεπρωμένου της» σημείωσε με νόημα.