Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα συμμετάσχει, τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Οι εργασίες του Συμβουλίου θα ξεκινήσουν με συζήτηση για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Στη συνέχεια, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν την επιδεινούμενη κατάσταση στην Υεμένη, καθώς και την περιφερειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συρία και το Ιράκ σε σχέση και με την απειλή του ISIS. 

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, θα διεξαχθεί συζήτηση για τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της τρομοκρατίας, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. 

Στην απογευματινή σύνοδο του Συμβουλίου θα συζητηθούν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικής, με έμφαση στις πολιτικές εξελίξεις στη Νιγηρία, στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς και την τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ. 

Εκτός των ανωτέρω θεμάτων, για τα οποία το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα υιοθετήσει Συμπεράσματα, ενδέχεται, αναλόγως των εξελίξεων, να συζητηθεί και το θέμα της Ουκρανίας και της πρόσφατης κλιμάκωσης των συγκρούσεων στις ανατολικές επαρχίες της χώρας. 

Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Υπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου, την επομένη ημέρα, θα έχει συνάντηση και διμερείς διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier. 

Το προσεχές διάστημα, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί, επίσης, στο Παρίσι, στη Μόσχα και στο Κίεβο, όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του Υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, και θα συζητήσει θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. 

Τέλος, σημειώνεται ότι, λόγω της απουσίας του στο εξωτερικό, ο κ. Υπουργός δεν θα μπορέσει να απευθύνει ομιλία προς την Ελληνική Βουλή κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης