«Αν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν θα δοθούν άλλα χρήματα στην Ελλάδα» διαμηνύει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Νikkei.

«Το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου εκτός και αν η νέα ελληνική κυβέρνηση ζητήσει παράταση του προγράμματος. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι πάνω από το 70% των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ελπίζω να καταστεί δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνίας με τη νέα κυβέρνηση. Αν όμως δεν υπάρξει συμφωνίας, δεν θα δοθούν άλλα χρήματα στην Ελλάδα. Είναι ωστόσο πολύ νωρίς να κρίνουμε τι θα συμβεί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τις ελληνικές εκλογές σχολιασε ότι «σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει Δημοκρατία και ως εκ τούτου οι κυβερνητικές αλλαγές είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Για τον EFSF και τον ESM αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθότι αποτελεί τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας. Έχουμε δώσει στην Ελλάδα πάνω από 140 δισ. ευρώ κατά την τελευταία τριετία και κατέχουμε το 44% του ελληνικού χρέους, είμαστε με διαφορά ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί σημαντικά από αυτά τα δάνεια. Παρέχουμε χρηματοδότηση με μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής – πάνω από 32 χρόνια – και με πολύ χαμηλό επιτόκιο». 

«Δεν υπάρχει επιρροή από τις ελληνικές εκλογές σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι πλέον για οποιαδήποτε κρίση μπορεί να προκύψει» σημείωσε.

Ο ίδιος κάλεσε «τη νέα αριστερή κυβέρνηση να συνεχίσει την προσπάθεια μεταρρυθμίσεων και εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών. 

«Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, περιλαμβανομένης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, υπήρξαν πολύ θετικά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Τα οφέλη έχουν γίνει ορατά το τελευταίο διάστημα με την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Η νέα ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρειάζεται να κάνει ορισμένες διορθώσεις, αλλά θα είναι πραγματικά μια χαμένη ευκαιρία αν δεν επιδιώξουν τις μεταρρυθμίσεις και εγκαταλείψουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής» σημείωσε.