Αποφασισμένη να μείνει πιστή στη σαφή λαϊκή εντολή εμφανίζεται η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να δεχτεί επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου». Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, διαμηνύοντας στους εταίρους ότι δεν δέχεται εκβιασμούς και πιέσεις.

Επιπλέον, βασικός όρος της κυβερνητικής πρότασης στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η  δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δις, ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες, ενώ επισημαίνεται ότι δεν ζητά τις εναπομείνασες δόσεις, πέραν των οφειλόμενων κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Κύκλοι του Μαξίμου επισημαίνουν ότι η στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους θα έχει σαφή στόχο τη συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-«γέφυρα», που θα διασφαλίσει  τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου, μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους εταίρους. 

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι για να φτάσουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση και σημειώνει ότι το πρόγραμμα – γέφυρα δεν είναι ένα νέο Μνημόνιο, με όρους, αξιολογήσεις κτλ, αλλά μια «επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση, χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο βασικός όρος που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα – «γέφυρα» είναι ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Επιπλέον, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν ζητάει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος – πέραν των 1,9 δις που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών ,από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SMP και ANFA) – θεωρείται απαραίτητο να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δις, ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν «απολύτως λογική» την πρόταση της κυβέρνησης, «αφού θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς ότι μέσα σε λίγες ουσιαστικά μέρες θα βρεθεί λύση». Επιπλέον, σημειώνουν, ότι δεν δημιουργεί κόστος στους εταίρους, δεν επιβαρύνει δηλαδή τους ευρωπαίους φορολογούμενους

Όπως σημειώνουν οι κύκλοι της κυβέρνησης, μετά από τη συμφωνία για το πρόγραμμα-«γέφυρα» θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων – δαπανών κτλ). Πάνω σε αυτό το πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας. 

Επίσης, η κυβέρνηση θα υποβάλει ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο, εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνει και μέτρα που δεν τόλμησαν – και δεν ήθελαν – να εφαρμόσουν οι προηγούμενες, μνημονιακές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα εμπεδώνουν μια νέα σχέση κράτους – οικονομίας, κράτους – κοινωνίας.