Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Κάποια από τα «όπλα» του (προφανώς όχι όλα) ενόψει της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας στις 19 Φεβρουαρίου, όταν και θα συζητηθούν όσα οδήγησαν στο εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου παρουσίασε χθες ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο τέως Πρωθυπουργός, άλλωστε, γνωρίζει ότι η σημερινή εσωκομματική νηνεμία - απόρροια και της αδυναμίας των θεωρούμενων ως «δελφίνων» να συντονιστούν αλλά και της σταθερά αποθαρρυντικής στάσης του κ. Κ. Καραμανλή που δεν θέλει να δει την ενότητα της ΝΔ να δοκιμάζεται σε αυτή τη συγκυρία – δεν θα διατηρηθεί επί μακρόν και ότι αργά ή γρήγορα θα κληθεί να αντιπαρατεθεί με όσους τον αμφισβητήσουν. Έτσι, ήδη από χθες και με τρόπο πολύ πιο μεθοδικό σε σχέση με την πρώτη ομιλία του στην Εκτελεστική Γραμματεία, ο κ. Σαμαράς άρχισε να στήνει τις άμυνες του απέναντι στις επιθέσεις που αναμένει πως θα δεχθεί.

Ο στόχος του δεν ήταν διττός. Αφενός να ακυρώσει βασικά σημεία κριτικής, αφετέρου δε να δημιουργήσει προϋποθέσεις αμφισβήτησης των κινήτρων όσων ανοίξουν ζήτημα εσωστρέφειας στο κόμμα.

  • Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για παράκεντρα εξουσίας που απεργάζονται την αποδυνάμωση της ΝΔ, μέσω της αμφισβήτησης του ιδίου. «Κάποιοι θέλουν ασφαλώς να μας βάλουν σε εσωστρέφεια. Χτυπάνε εμένα όπως χτύπησαν και προηγούμενους αρχηγούς της παράταξης. Θέλουν τη Νέα Δημοκρατία σε δίνη εσωτερικής αμφισβήτησης. Γιατί αυτό θα δώσει περιθώρια και χρόνο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει. Ξέρουν ότι η νέα κυβέρνηση θα περάσει δύσκολα, έτσι κι αλλιώς. Και θέλουν να υπάρχει απέναντί της μια αδύναμη αντιπολίτευση. Η διάλυση του πολιτικού συστήματος είναι η συνειδητή επιλογή τους. Γιατί όταν το πολιτικό σύστημα διαλύεται, τότε αναδεικνύονται άλλα «παράκεντρα» εξουσίας».
  • Επίσης, επανέλαβε με έμφαση, το επιχείρημα περί εκλογικής αντοχής της ΝΔ, παρά τα σκληρά μέτρα που έλαβε. Εν προκειμένω επικαλέστηκε και το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ. «Η ΝΔ έχασε τις εκλογές, ναι, αλλά δεν είχε την τύχη του ΠΑΣΟΚ! Και μάλιστα μετά από δυόμισι χρόνια στην Κυβέρνηση, στη διάρκεια των οποίων κάναμε πολύ περισσότερα απ’ όσα έκανε το ΠΑΣΟΚ όταν κυβέρνησε μόνο του, από το 2009 ως το 2011. Η ΝΔ υπέστη ελάχιστη μείωση δυνάμεων από τον Ιούνιο του 2012. Μόλις 107 χιλιάδες ψήφους, κάτι παραπάνω από μιάμιση ποσοστιαία μονάδα, από την οποία μεγάλο μέρος και λόγω αποχής και δυστυχώς λόγω των απίστευτων φημών που ακούστηκαν την τελευταία στιγμή, τις τελευταίες μέρες… Για να έχετε τη σύγκριση, το ΠΑΣΟΚ, επίσης σε δυόμισι χρόνια, έχασε 31 ποσοστιαίες μονάδες και 2 εκατομμύρια 250 χιλιάδες ψήφους».
  • Υπερέβη την κριτική που του ασκήθηκε για στροφή της Ν.Δ. σε δεξιά συνθηματολογία, κάτι που κόστισε στην κάλπη. Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι βασικός λόγος για το αποτέλεσμα ήταν η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. «Κάποιοι αναρωτιούνται, αν χάσαμε «από το κέντρο» ή «από τα δεξιά» ή κι εγώ δεν ξέρω από πού. Μην κάνετε λάθος: αντιμνημονιακά ψήφισε το μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος... το σύγχρονο πολιτικό αφήγημα βασίζεται πια σε άλλες παραδοχές από το ξύλινο: Δεξιά-Κέντρο-Αριστερά. Σε άλλα μεγάλα προβλήματα χαράζονται, πλέον, οι νέες διαχωριστικές γραμμές. Σε άλλο γήπεδο παίζεται η μπάλα».
  • Απέκρουσε την κριτική για το φόβο που κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, είναι πολύ πρόσφατες οι δηλώσεις Σούλτς αλλά και η απόφαση της ΕΚΤ. «Δεν θέλω να πω τίποτα για εκείνους που μας κατηγόρησαν για εκστρατεία φόβου. Ο καθένας σήμερα πια καταλαβαίνει ότι άλλο πράγμα να εκφοβίζεις τον κόσμο και άλλο πράγμα να προειδοποιείς για πραγματικούς κινδύνους» ανέφερε ο κ. Σαμαράς

Αναγνώρισε, τέλος, λάθη, που όμως ήταν μάλλον επικοινωνιακού χαρακτήρα. «Έγιναν και πολλά λάθη, ασφαλώς. Πάρτε τον ΕΝΦΙΑ. Ενώ συνολικά μειώσαμε τον φόρο ακινήτων δύο φορές, αφήσαμε και πέρασε η προπαγάνδα ότι δήθεν παίρναμε τα σπίτια του κόσμου. Ούτε προβάλαμε όσο έπρεπε τις βασικές επιτυχίες. Πάρτε τον διεθνή τύπο. Ενώ παλιότερα υπήρξε σκληρός και αμείλικτος για την Ελλάδα, επί δύο χρόνια πρόβαλε τα επιτεύγματα της διακυβέρνησής μας, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ο Ελληνικός τύπος. Και σε αυτό αναμφίβολα έχουμε ευθύνη κι εμείς».