Δικαστικό έγγραφο για μίζες 62 εκατ. ευρώ από εξοπλιστικά προγράμματα ερευνά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Νίκος Τόσκας, αφήνοντας, παράλληλα, αιχμές κατά του Βερολίνου, με αφορμή τις δηλώσεις της γερμανίδας υπουργού Άμυνας.

Ο κ. Τόσκας, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5 FM», γνωστοποίησε ότι η πολιτική μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ερευνούν τις ημέρες αυτές δικαστικό έγγραφο που αφορά μίζες 62 εκατομμυρίων ευρώ από εξοπλιστικά προγράμματα γερμανικών εταιρειών, με άμεσα εμπλεκόμενους 12 Γερμανούς και αριθμό Ελλήνων.

Η Γερμανία «προσπαθεί να εφαρμόσει πολιτική οικονομικών κανονιοφόρων και να μας υπαγορεύσει τις επιλογές της ελληνικής πολιτικής» επισήμανε ακόμα, με αφορμή της δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
 
«Οι δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας σχετικά με τη διακινδύνευση της θέσης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ εάν προσεγγίσει περισσότερο τη Ρωσία αποτελούν ασυνήθιστα ωμή παρέμβαση επιδιώξεων άσκησης γερμανικής κυριαρχίας στην τρέχουσα συγκυρία των οικονομικών διαπραγματεύσεων. Δείχνουν και το πόσο στριμωγμένη είναι αυτή τη στιγμή η γερμανική εξωτερική πολιτική που φαίνεται ότι, για πρώτη ίσως φορά, χάνει έδαφος και δεν την εμπιστεύονται πλέον ως ηγεμονική δύναμη οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έχει αντιδράσεις και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού».
 
Ο κ. Τόσκας επισήμανε την άμεση ανάγκη για βελτίωση της οικονομικής θέσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι έχουν απωλέσει το 50% των αποδοχών τους λόγω κρίσης.
 
Τέλος τόνισε την «ανάγκη συνεχούς εκδημοκρατισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο δημοκρατικός στρατός είναι ο πιο μάχιμος στρατός. Επειδή ενσωματώνει τη δημοκρατική προοδευτική πατριωτική αντίληψη η οποία συνδέει ό,τι καλό υπάρχει για την υπεράσπιση της χώρας και του λαού. Γιατί χώρα χωρίς λαό δεν υπάρχει».