Προθεσμία μέχρι την 16η Φεβρουαρίου στην Ελλάδα για να καταθέσει αίτημα για παράταση του προγράμματος, έδωσε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης περιμένουν να ακούσουν στις 11 Φεβρουαρίου πώς η Ελλάδα σκοπεύει να καταστεί οικονομικά ανεξάρτητη καθώς τελειώνει ο χρόνος που έχει η νέα κυβέρνηση για να υπογράψει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Και πρόσθεσε ότι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου αποτελεί τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, ώστε να διασφαλίσει τη συνέχεια της οικονομικής στήριξης καθώς όπως σημείωσε, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλια των χωρών, ενώ χρόνο χρειάζεται και ο EFSF, που όπως τόνισε είναι  οποία υπεύθυνος για την χορήγηση δανείων προς την Ελλάδα.

«Όταν ορίσαμε την ημερομηνία της 16ης Φεβρουαρίου για το Eurogroup το λάβαμε υπόψη αυτό. Ο χρόνος θα γίνει πολύ λίγος αν η Ελλάδα δεν ζητήσει ως τότε μια παράταση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Αλλά φυσικά αυτό απαιτεί να έχουμε μια συμφωνία για τους όρους που συνοδεύουν ένα πρόγραμμα. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που απλά είναι μέρος των κανονισμών μας», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο ολλανδός αξιωματούχος επισήμανε ότι την Τετάρτη δεν θα ληφθούν μεγάλες αποφάσεις, καθώς το ζήτημα θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να λυθεί.

Σχετικά με τις φετινές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, σημειώνοντας πάντως ότι η νέα κυβέρνηση ενδέχεται να επιβιώσει χωρίς πρόσθετη βοήθεια από την Ευρωζώνη, εάν λάβει πολύ συνετές αποφάσεις στο μέτωπο των δαπανών. 

«Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση. Αν είναι συνετοί με τον προϋπολογισμό τους, αν λάβουν τα σωστά μέτρα, είμαι σίγουρος ότι οι αγορές, οι αρχές νομισματικής πολιτικής και οι πολιτικοί θα τους εμπιστευτούν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ακόμα ότι αν και οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα είχαν καταστρεπτικά αποτελέσματα για την Ελλάδα σε κοινωνικό επίπεδο, οικονομικά έχουν αποδώσει καρπούς γιατί έφεραν την χώρα πίσω στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και των πρωτογενών πλεονασμάτων.