Επιμέλεια: Αγγελική Κιλιντζόγλου 

Οι προγραμματικές δηλώσεις και το έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου θα απασχολήσουν το κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει ήδη από τις υπουργούς του να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις αλλαγές που προτίθενται να προωθήσουν στους τομείς τους. Έτσι, σήμερα ο Πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης θα εξετάσουν διεξοδικά τις προτάσεις αυτές προκειμένου να κλείσει και το θέμα των προγραμματικών δηλώσεων που θα αναγνωστούν αύριο το απόγευμα στην Βουλή. 

Κατά τις προγραμματικές δηλώσεις η κυβέρνηση, αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά το κυβερνητικό της πρόγραμμα, αλλά και τους άξονες των θέσεών της για την συμφωνία -γέφυρα που προτείνει στους δανειστές. Όπως έγραψε ήδη το newpost ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να κάνει πίσω στα θέματα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης ,στο φορολογικό, καθώς και στην κατάργηση της κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας για αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τα κόκκινα  δάνεια. Μάλιστα για το θέμα αυτό θα συνεδριάσει στις 5 το απόγευμα και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Παράλληλα στο επίκεντρο των σημερινών συνεδριάσεων θα γίνει αναλυτική συζήτηση για την στάση της κυβέρνησης έναντι των δανειστών ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου και στην Σύνοδο Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου. 

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, «όπως αυτές ανταποκρίνονται στη νωπή εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό, με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα». 

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην ζητήσει την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος, όπως ζητούν οι δανειστές, και να επιμείνει σε πρόγραμμα - «γέφυρα» που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου ως τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους μας.