Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Να εξασφαλίσει την πολυπόθητη εσωκομματική ηρεμία για να μπορέσει να προσηλωθεί στην ανάκαμψη του κόμματος, μόλις δυο εβδομάδες μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ επιχειρεί ο Αντώνης Σαμαράς. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη μοιράζει ρόλους και αξιώματα σε διάφορα πρόσωπα, αν και έχει δεχθεί και πολλές αρνήσεις από βουλευτές, διαμορφώνοντας μια νέα ηγετική ομάδα. 

Οι κινήσεις του γίνονται στο πλαίσιο της λεγόμενης «κομματικής στεγανοποίησης», ώστε να μην εμφανιστούν…«νερά» και διαβρωθούν τα κομματικά τείχη και γίνουν πιο ευάλωτα στους αμφισβητίες του, οι οποίοι είναι αρκετοί. 

Ο ίδιος θέλει, όσο αυτό είναι εφικτό, να ενοποιήσει τις διαφορετικές εσωκομματικές φωνές, ώστε να αποτραπούν μελλοντικές παραφωνίες. «Αυτό θα κριθεί στην πράξη» λένε οι γνωρίζοντες, οι οποίοι σπεύδουν να αναφέρουν ότι είναι δύσκολο μετά από μια μεγάλη ήττα και με δεδομένο ότι άρχισε παρασκηνιακά η συζήτηση για την επόμενη μέρα να υπάρξει συσπείρωση γύρω από τον Αντ. Σαμαρά. 

Το κρίσιμο το επόμενο διάστημα είναι κατά πόσο θα καταφέρει να έχει ξεκάθαρο πολιτικό λόγο, με περισσότερες γωνίες, και κυρίως κατά πόσο θα επιτύχει να παρουσιάζει μια ομογενοποιημένη εικόνα, αλλά και να συμβιβαστεί η ΝΔ με το νέο της ρόλο. 

Στη νέα ηγετική ομάδα, εκτός από τους στενούς συμβούλους του, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Δημήτρη Σταμάτη, έδωσε ρόλο στον Κώστα Καραγκούνη, τον οποίο έχρισε εκπρόσωπο τύπου του κόμματος και στους Κυριάκο Μητσοτάκη, Αδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση που είναι οι νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ενώ στην ομάδα ανήκει και ο γραμματέας της Κ.Ο. Γιάννης Πλακιωτάκης

Στη νέα ηγετική ομάδα, αν και δεν έχει θεσμική ιδιότητα, θα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο και ο πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης που αποτελεί ένα από τα στελέχη που εκτιμά ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος δέχθηκε αρκετές επισημάνσεις του, οι οποίες και συμπεριλήφθηκαν στην προ ημερών ομιλία του στην Κ.Ο. 

Τις επόμενες ημέρες θα δοθούν και άλλοι ρόλοι σε βουλευτές της ΝΔ, αλλά το ζητούμενο είναι κατά πόσο το νέο σχήμα θα δουλέψει και εάν θα είναι όλοι προσηλωμένοι στην ηγεσία. 

Εξάλλου, τόσο ο Μ. Βορίδης όσο και ο Κυρ. Μητσοτάκης έχουν ηγετικές βλέψεις…