Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Δεν αλλάζει στάση προς το παρόν η ελληνική κυβέρνηση παρά τις πιέσεις που δέχεται και επιμένει στην συμφωνία με τους εταίρους πάνω σ’ ένα πρόγραμμα-γέφυρα χωρίς να υπάρξει παράταση του Μνημονίου.

Το σημείο κλειδί στα όσα αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται στην επισήμανση κυβερνητικών παραγόντων πως βασικός όρος αυτό του προγράμματος θα είναι η δέσμευση πως καμία από τις δύο πλευρές δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αποπληρώσει τα χρέη της αλλά και η ευρωζώνη δεν θα σταματήσει την παροχή ρευστότητας προς την Ελλάδα.

Το ερώτημα που τίθεται ωστόσο, είναι τι κάνει την κυβέρνηση να φοβάται πώς μπορεί να κοπεί η χρηματοδότηση; Είναι μόνο η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ που την τρομάζει ή έχει πληροφορίες που την οδηγούν σε συμπέρασμα πως το Eurogroup είναι αποφασισμένο να σκληρύνει την στάση του; Τι ακριβώς είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Γιάνη Βαρουφάκη και δεν ανακοινώθηκε; 

Αυτό διερωτώνται πολλοί εντός και εκτός κυβερνητικού σχήματος διαπιστώνοντας ότι αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε μία ρητορική του τύπου «δεν εκβιάζουμε αλλά και δεν εκβιαζόμαστε». Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών δεν δίστασε να εκστομίσει απειλές που χρησιμοποίησε και στο παρελθόν εις βάρος της χώρας, όταν το 2011 μαζί με τον Άσμουσεν απείλησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην Πολωνία ότι θα πρέπει να αρχίσει να εξετάζεται το θέμα της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Κάποιοι άλλοι, οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι ο Σόιμπλε ήταν τόσο απόλυτος και απότομος που ουσιαστικά υπονόησε μία τέτοια εξέλιξη σε περίπτωση που η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν ακολουθήσει το υφιστάμενο πρόγραμμα. 

Όπως και να έχει η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και σήμερα συνεδρίασε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες το κυβερνητικό συμβούλιο για να αποτιμήσει την κατάσταση. Αυτό έκανε χθες σε σύσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο όπου ο κ. Βαρουφάκης ενημέρωσε διεξοδικά για τον μαραθώνιο των επαφών του στην Ευρώπη. 

Η κυβέρνηση ζητεί από τους εταίρους να της δώσουν την δυνατότητα έκδοσης έντοκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δις για να καλύψει έκτακτες ανάγκες, ενώ επαναλαμβάνει ότι δεν θα πάρει την δόση των 7 δις ευρώ.