Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των σωμάτων ασφαλείας φέρνει ο νέος  αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Μέσω συνέντευξής τους στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Πανούσης προαναγγέλλει το τέλος στη χρήση χημικών από την Αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, την απόσυρση των κλούβων από την περιοχή των Εξαρχείων και την αναδιάρθρωση – αλλά όχι κατάργηση – των ΜΑΤ.

Παράλληλα, ο κ. Πανούσης προαναγγέλλει την ενοποίηση των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και ΔΕΛΤΑ, αλλά και την άμεση έναρξη συζήτησης για τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων έκτακτης ανάγκης.

Στο μέτωπο της τρομοκρατίας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τονίζει πως το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο ποινικά, αλλά και με πολιτικές πρωτοβουλίες, τις οποίες θα ανακοινώσει σύντομα στη Βουλή.

Τέλος, σημειώνει πως η ΕΥΠ θα έχει ως καθήκον μόνον την εξωτερική ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα εκτιμά πως χρειάζεται η σύσταση ενός φορέα που θα διασφαλίζει ότι η υπηρεσία θα ελέγχεται από τις δημοκρατικά εκλεγμένες Αρχές και δεν θα αυτονομείται.