Την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό προανήγγειλε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης και τόνισε πως θα λάβει μέτρα για την επανένταξη των κρατουμένων.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο Νίκος Παρασκευόπουλος αναφερόμενος στον χώρο της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, δήλωσε:

Το δικαστικό σύστημα της χώρας μας αντιμετωπίζει σήμερα σχεδόν τα ίδια θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα με αυτά που συνάντησα προ ετών, όταν βρέθηκα στο πλευρό του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Γεώργιου Κουβελάκη. Η βραδύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, οφειλόμενη εν πολλοίς στην υποστελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών, καθώς και η υπερβολική ποινικοποίηση και σε ορισμένα πεδία η υπερπαραγωγή νόμων αποτελούν χρόνιες παθογένειες οι οποίες έχουν δυστυχώς σταθεροποιηθεί. Ένα συχνό φαινόμενο είναι να έχουμε θεσμούς που δεν εφαρμόζονται ελλείψει υποδομής ή και εξαιτίας γραφειοκρατικών εμπλοκών.

«Το πρόβλημα επομένως είναι εν πολλοίς συστημικό και η αλλαγή στις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να γίνει με μεμονωμένα εγχειρήματα. Θα χρειαστεί η συνεργασία και με άλλους υπουργούς, καθώς και με το σύνολο των λειτουργών της Δικαιοσύνης που είμαι σίγουρος ότι θα την έχω», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Επίσης, ο κ. Παρασκευόπουλος επεσήμανε πως «η Δικαιοσύνη έχει μεταξύ άλλων και μια λειτουργία διορθωτική των κοινωνικών αδικιών. Ο αδύναμος λοιπόν πρέπει να μπορεί να βρίσκει καταφύγιο στη Δικαιοσύνη. Να μπορεί να διεκδικεί το δίκιο του και να μην αποκλείεται από αυτήν εξαιτίας πολυδάπανων και πολύπλοκων διαδικασιών».

Όσον αφορά στην κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων μετά την αποφυλάκισή τους, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε πως «θα αποτελούσε ένα είδος κοινωνικοπολιτικής χρεοκοπίας η οργανωμένη Πολιτεία να μην μπορεί να στηρίξει τη νόμιμη επανένταξη στην αγορά και το στοιχειώδες εισόδημα επιβίωσης, ενώ την ίδια στιγμή το οργανωμένο έγκλημα να προσφέρει τη στήριξη αυτή σε όσους στρατολογεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θεσμικά και πρακτικά κανείς δεν είναι αδύνατον να αποφυλακιστεί, ούτε και αν η κάθειρξη είναι ισόβια. Επομένως, η επανένταξη, που ισοδυναμεί με πρόληψη της υποτροπής στο έγκλημα, αποτελεί έναν γενικευμένο και καίριο στόχο».

«Πιστεύω ότι οι πολλοί που βρίσκονται μέσα στο σωφρονιστικό περιβάλλον είτε ως εργαζόμενοι είτε ως κρατούμενοι εκπληρώνουν σωστά τον ρόλο τους. Απέναντι στις παρεκτροπές οι άμυνες είναι δύο. Πρώτα, θα έλεγα, η καταστολή των παρεκτροπών αυτών σε εξατομικευμένη βάση που είναι έργο της Δικαιοσύνης και στο οποίο δεν μπορώ να παρεμβαίνω. Η παρεκτροπή όμως πολλές φορές είναι προϊόν συνθηκών και σχέσεων στις οποίες εμπλέκονται πολλοί τόσο εντός όσο και εκτός της φυλακής. Έχουμε, δηλαδή, σε ορισμένες περιπτώσεις να κάνουμε με δίκτυα και συστήματα. Η ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης απέναντι σε αυτές τις καταστάσεις για σχεδιασμό και εφαρμογή πρόληψης και διορθώσεων είναι άμεση», σημείωσε.

Σχετικά με τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε «φυσικά δεν ξεχνώ το κείμενο το οποίο συνυπέγραψα. Νομίζω, κατ’ αρχάς, ότι η ποινή δεν πρέπει εκ των υστέρων να επιβαρύνεται τόσο σοβαρά ώστε να χάνεται η αναλογικότητα εγκλήματος - κύρωσης, αυτή την οποία είχε προσδιορίσει η ποινική Δικαιοσύνη με τη δικαστική απόφαση. Επίσης υπάρχουν θεμελιώδη δικαιώματα όλων των ανθρώπων, κρατουμένων ή μη, που πρέπει να διαφυλάσσονται, όποιες και αν είναι οι συνθήκες φύλαξης ή κράτησης. Δεν αποκλείεται να προκύπτουν κάποιες έκτακτες ή ειδικές ανάγκες φύλαξης οπουδήποτε στη χώρα, αλλά αυτές δεν θα θίγουν τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Και πρόσθεσε: 

Κρίσιμο είναι όμως το εξής: ότι για την πλειονότητα των κρατουμένων, φυσικά ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, τη θρησκεία ή τη γλώσσα τους, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες χαλαρώσεις που να βελτιώνουν τη διαβίωσή τους. Επίσης θα πρέπει να υπάρχουν δομές εκπαίδευσης που να υπηρετούν όχι μόνο τον στόχο της επανένταξης αλλά και την αποφυγή της απραξίας που δημιουργεί ακόμη και ψυχολογικά προβλήματα.

Όσον αφορά στη Χρυσή Αυγή, σημείωσε ότι «ανεξάρτητα  από τις αντιλήψεις που έχω ως πολίτης, δεν με σοκάρει τίποτα αν είναι προϊόν της θεσμικής και ιδίως της συνταγματικής μας τάξης».

Ακόμη, σχετικά με το αν έπρεπε να απαγορευθεί στους υποδίκους της Χρυσής Αυγής να παραστούν στη Βουλή, ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι «ως σήμερα η κοινοβουλευτική πρακτική απέναντι στους κρατούμενους βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι σε γενικές γραμμές η ενδεδειγμένη. Φυσικά υπήρξαν φαινόμενα απαράδεκτης και κοινωνικά απωθητικής συμπεριφοράς βουλευτών της Χρυσής Αυγής μέσα στο Κοινοβούλιο. Ελπίζω όμως η εξοικείωση με τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς να εμποδίσει την εμφάνιση παρόμοιων επεισοδίων στο μέλλον».

Τέλος, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης σχετικά με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Ποινικό Κώδικα και τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, δήλωσε:

Δεν μπορώ να δώσω μια γενικευμένη απάντηση γιατί σε όλα τα σχέδια που έχουν καταρτιστεί ή που είναι τώρα σε επεξεργασία υπάρχουν ρυθμίσεις χρήσιμες αλλά και άλλες που εμφανίζουν προβλήματα. Θα προχωρήσει λοιπόν η εξέταση όλων.