Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

«Το πολιτικό οδοιπορικό της ελληνικής κυβέρνησης στην Ευρώπη ήταν ο πρώτος γύρος μιας αναμέτρησης που ξεπέρασε τα όρια του στενού οικονομικού πλαισίου» τόνιζαν στελέχη της κυβέρνησης, επιχειρώντας μια πρώτη εκτίμηση των ευρωπαϊκών περιοδειών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. 

Αυτό το οποίο τόνιζαν, είναι ότι για πρώτη φορά «μια περιφερειακή χώρα της Ευρώπης είχε την τόλμη να θέσει επί τάπητος το πρόβλημα της Δημοκρατίας στη γηραιά ήπειρο και την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση μπροστά στις ευρωπαϊκές ευθύνες της».

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση «ποντάρει» στο πολιτικό ζητούμενο για την Ευρώπη και επιχειρεί να συνδέσει την οικονομία με την πολιτική. Σε αυτό το πεδίο οι συχνές αναφορές του πρωθυπουργού σε ζητήματα Δημοκρατίας που άπτονται της λειτουργίας της Ε.Ε. μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν αφού όπως επισημαίνεται «το πρόβλημα είναι πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό».

Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα «η άσκηση την λαϊκής κυριαρχίας στο εσωτερικό μιας χώρας και για το ποια Ευρώπη συζητάμε, ανοίγει ευρύτατο πεδίο όχι μόνο προβληματισμού αλλά κυρίως πολιτικών πρωτοβουλιών», και εκτιμούν ότι «η αποδοχή των προτάσεων του πρωθυπουργού στο σκέλος του επανακαθορισμού της ευρωπαϊκής Ένωσης έτυχαν σχεδόν καθολικής αποδοχής».

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές ότι «δεν ανοίγουν σαμπάνιες», αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά ταυτόχρονα επιμένουν ότι «το ευρύτερο περιβάλλον δεν είναι ασφυκτικό για την ελληνική κυβέρνηση, παρά την εμμονή των Γερμανών και των δορυφόρων τους στη σκληρή τήρηση του προγράμματος». 

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ισχυρίζονται ότι το «σχέδιο - γέφυρα» ενδεχομένως με μικρές τροποποιήσεις στο τέλος να γίνει αποδεκτό από τους εταίρους θέτοντας τις βάσεις για την «ανασυγκρότηση όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας αλλά κυρίως της ελληνικής κοινωνίας».