Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Ιδιαίτερα δύσκολη φαίνεται πως είναι η σύναψη συμμαχιών της κυβέρνησης εντός κι εκτός Ευρώπης, αφού η επικοινωνιακού τύπου στήριξη δεν μεταφράζεται -τουλάχιστον έως τώρα- σε απτά απτά απότελέσματα, που θα αποτελούσαν όπλα στη φαρέτρα της Αθήνας ενόψει Eurogroup και Συνόδου Κορυφής.

Παρά τη θετική σκέψη για άτυπο μέτωπο κατά της λιτότητας, Παρίσι και Ρώμη φαίνονται να φοβούνται να εναντιωθούν απέναντι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Κάπως έτσι, προλειάνθηκε το έδαφος για τη σκλήρυνση της γερμανικής στάσης. Αυτή εκφράστηκε με μπαράζ δηλώσεων του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -και στη συνέντευξη Τύπου με τον Γ. Βαρουφάκη- αλλά και με διαρροές στον Τύπο, όπως το περίφημο γερμανικό έγγραφο του Reuters, το οποίο καλεί τη νέα κυβέρνηση να πάρει πίσω τις υποσχέσεις της.

«Ναι μεν αλλά...»

Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ τόσο στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι όσο και στη συνέντευξη Τύπου που παράθεσε την Πέμπτη ναι μεν κατέκρινε τις πολιτικές λιτότητας στη νομισματική ένωση, κάλεσε όμως και την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ένα 24ωρο μετά την κοινή συνέντευξη με τον έλληνα πρωθυπουργό χαρακτήρισε «θεμιτή» την απόφαση της ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι «τίποτε δεν είναι χειρότερο από το να ταπεινωθούν οι Έλληνες, αλλά και τίποτα χειρότερο για τους Έλληνες το να ζητήσουν ένα κατ' εξαίρεση σχέδιο».

Εξίσου ενδεικτική είναι η δήλωση του γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν στο πρακτορείο Reuters, μετά τη συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του, προειδοποιώντας την Ελλάδα να μη βάζει το Παρίσι απέναντι από το Βερολίνο στο θέμα του χρέους. «Δεν έχει νόημα να παίζει κανείς βάζοντας μια χώρα της Ευρωζώνης εναντίον της άλλης και ειδικά τη Γαλλία εναντίον της Γερμανίας, καθώς μια λύση που θα βοηθήσει την Ελλάδα θα γίνει μέσω μιας συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρόμοια στάση με αυτή του γάλλου προέδρου είχε και ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ναι μεν δήλωσε τη συμπάθειά του προς τα ελληνικά αιτήματα αλλά ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του. «Δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη μας το μήνυμα του ελληνικού λαού. Η επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές είναι μια επιτυχία στην ελπίδα κι όχι μόνο κατά του φόβου» τόνισε, λέγοντας, όμως στη συνέχεια ότι «η πρόκληση είναι μεγάλη και οι προσδοκίες επίσης. Αλλά έχουμε ανάγκη όλοι να σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Τότε θα μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε ότι πιστεύουμε στα ίδια ιδεώδη και αξίες». 

Τόσο ο Ολάντ όσο και ο Ρέντσι δεν μίλησαν για το ελληνικό χρέος, αφού Παρίσι και Ρώμη, αντίστοιχα κρατούν άκρως επιφυλακτική στάση για το περίπλοκο αυτό θέμα, πόσο μάλλον από τη στιγμή που η δεύτερη και τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης θα είχαν απώλειες από ενδεχόμενο «κούρεμα». 

Παράλληλα, δύο άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου -με κεντροδεξιές κυβερνήσεις σημειώνεται- η Ισπανία και η Πορτογαλία κάλεσαν την Ελλάδα να ακολουθήσει τους κανόνες. «Η Πορτογαλία πέρασε χρόνια σκληρής λιτότητας η οποία τώρα αποδίδει καρπούς και η Ελλάδα πρέπει επίσης να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της προς τους εταίρους της στο ενιαίο νόμισμα και τους πιστωτές», δήλωσε στο Reuters ο πορτογάλος υπουργός Οικονομίας, Aντόνιο Πιρές ντε Λίμα, ενώ ο ισπανός ομόλογός του Λουίς ντε Γκίνδος τόνιζε στο ίδιο πρακτορείο ότι «είμαστε απολύτως ανοικτοί όσον αφορά το να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη μόλις μάθουμε ποιο είναι το σχέδιο της Ελλάδας και εάν το σχέδιο αυτό συμμορφώνεται με τους κανόνες που ισχύουν στην Ευρωζώνη».

ΗΠΑ: Συνεργαστείτε με Ε.Ε. και ΔΝΤ

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο Μπαράκ Ομπάμα προκάλεσε αίσθηση και ικανοποίηση με την παρέμβασή του υπέρ της Ελλάδας την περασμένη Κυριακή τονίζοντας ότι «δεν μπορείς να στύβεις μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση», όμως λίγες μέρες μετά, ο Λευκός Οίκος διαμήνυε ότι η Αθήνα θα πρέπει να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι που έκανε και ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, μετά την ολοκλήρωση των επαφών. Το Ταμείο, παράλληλα, σχολιάζοντας το θέμα τους χρέους μίλησε για το «συμφωνημένο πλαίσιο» που ισχύει.

Επόμενη κρίσιμη συνάντηση για την Ελλάδα -ίσως και η πλέον κομβική πια- θα είναι αυτή του αμερικανού προέδρου με την Άνγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα. Τα μηνύματα που θα εκπέμψουν από εκεί πιθανότατα θα διαμορφώσουν το τοπίο για τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Οι συνεδριάσεις του Eurogroup αλλά και η Σύνοδος Κορυφής, η πρώτη του Αλέξη Τσίπρα, θα είναι κρίσιμες και ιδιαίτερα σκληρές. Οι σύμμαχοι, πάντως, δεν είναι απαραίτητο να εμφανιστούν δημοσίως και προγενέστερα, αλλά στο πλαίσιο πολιτικής και οικονομικής ρευστότητας στην Ευρωζώνη, μία οριακή στιγμή μπορεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις.