Στην πλευρά της Ελλάδας βρίσκεται η «μπάλα», με την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επισημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πρώτα τις απαραίτητες κινήσεις και στη συνέχεια οι εταίροι θα διανύσουν κι αυτοί την απόσταση που τους αναλογεί.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, επισήμως η θέση που εκφράστηκε από όλες τις χώρες της ευρωζώνης στην τελευταία συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Εurogroup, την Πέμπτη, είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει μια εξάμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει η τελική αξιολόγησή του και η διαπραγμάτευση για την επόμενη μέρα. Ανάλογη θέση υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η κυβέρνηση μιλάει για ένα πρόγραμμα «γέφυρα» και συμφωνία για τη νέα σχέση χωρίς σύνδεση με το υφιστάμενο πρόγραμμα.

Είναι προφανές ότι για να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση θα πρέπει να υπάρξει μια μετατόπιση και των δύο πλευρών από τις θέσεις τους.

Την Τετάρτη ο «λογαριασμός» των προγραμματικών δηλώσεων

Σύμφωνα με το δημοσίευσμα, στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι εάν ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις ανακοινώσει την άμεση υλοποίηση εξαγγελιών που έκαναν τις τελευταίες μέρες υπουργοί και οι οποίες έχουν μεγάλο κόστος, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, γιατί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός είναι εκ των πραγμάτων «κόκκινη γραμμή» για τους δανειστές. Αντίθετα, οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν θα αντιδράσουν αρνητικά στη λήψη λελογισμένων μέτρων στήριξης των πλέον ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Ο επίσημος «λογαριασμός» των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα γίνει την Τετάρτη το βράδυ στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος την επόμενη, δηλαδή την Πέμπτη θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες.

Το ελληνικό ζήτημα είναι στην ατζέντα και της Συνόδου Κορυφής, ενώ στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία στην τακτική συνεδρίαση του Εurogroup στις 16 Φεβρουαρίου. Στη βελγική πρωτεύουσα αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη, απλώς τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει ένας συμβιβασμός για το καλό, πρωτίστως της Ελλάδας, αλλά και της ευρωζώνης.