Συζητήσεις με την ελληνική πλευρά αναμένεται να έχουν ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης Τόμας Βίζερ και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο στην Αθήνα.

Ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως οι κ.κ. Βίζερ και Κοστέλο θα μεταβούν στην Αθήνα τη Δευτέρα, με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία του Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, νεώτερες πληροφορίες ανέφεραν πως οι δύο αξιωματούχοι βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση σχετικά με την έλευσή τους.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι οι Βίζερ και Κοστέλο αναμένονται στην Αθήνα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα πάντως με υψηλόβαθμους κοινοτικούς παράγοντες, στόχος των δύο ευρωπαίων αξιωματούχων είναι να συνεργαστούν με το υπουργείο Οικονομικών και να βοηθήσουν στην καλύτερη προετοιμασία των ελληνικών θέσεων ενόψει του έκτακτου Eurogroup.

Κρίσιμο Eurogroup

Στο Eurogroup της Τετάρτης, η ελληνική πλευρά αναμένεται να δεχθεί έντονες πιέσεις, καθώς ο χρόνος πιέζει με δύο κομβικής σημασίας ημερομηνίες που θα σηματοδοτήσουν εξελίξεις. Στις 28 Φεβρουαρίου τελειώνει η παράταση του ελληνικού προγράμματος, ενώ στις 11 Φεβρουαρίου αναμένεται η διακοπή της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ,  την ίδια μέρα με την διεξαγωγή του επίμαχου Eurogroup.

Μάλιστα, σε αυτό θα είναι παρόντες η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κριστίν Λαγκάρντ και ο κεντρικός τραπεζίτης αναμένουν ως μέλη της τρόικας να ακούσουν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς. Μάλιστα θα πρόκειται για το πρώτο τετ-α-τετ της κ. Λαγκάρντ με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Από την πλευρά του, όπως έχει δηλώσει ο Γιάνης Βαρουφάκης θα μεταβεί στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ με μια ολοκληρωμένη πρόταση στα χέρια του. 

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα αναμένεται να έχει συνάντηση ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πως μια παρατεταμένη αντιπαράθεση θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία.