Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Βασικό θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και ειδησεογραφικά δίκτυα είναι οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, με έμφαση να δίνεται στο μήνυμα ότι δεν θα ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση παράταση του μνημονίου.

«Ο Τσίπρας διαμήνυσε ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης απέτυχε» σημειώνει η ιστοσελίδα του γερμανικού Spiegel στο κεντρικό της θέμα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του δεν θα ζητήσει την ανανέωση των λανθασμένων δανείων. «Τσίπρας: Το πρόγραμμα απέτυχε» αναφέρει στο ίδιο μήκος κύματος η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δεν θα δεχθεί μία παράταση του μνημονίου, υποσχόμενος «να γιατρέψει τις πληγές της λιτότητας». 

«Ο Τσίπρας υπόσχεται ακόμα το αδύνατο» γράφει η Die Welt, η οποία σχολιάζει ότι «δεν φαίνεται το ίδιο ζωηρός με τις πρώτες ημέρες» ενώ η Handesblatt, σε ανάλυσή της, σημειώνει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας κινείται μακριά από κάποιες ριζοσπαστικές θέσεις» κάνοντας αναφορά σε παραίτηση από την αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και για παραχωρήσεις στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων, πάντα με το μήνυμα περί απόρριψης της παράτασης του προγράμματος.

«Όχι σε παράταση του ελληνικού προγράμματος, λέει ο Τσίπρας» αναφέρουν οι Financial Times, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει δάνειο γέφυρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ιστότοπος της Wall Street Journal τονίζει ότι «Ο Έλληνας ηγέτης υπόσχεται να πάρει πίσω τις πολιτικές λιτότητας». Στο δημοσίευμά της, η WSJ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε τα σχέδιά του να πάρει πίσω κάποια μέτρα λιτότητας που ήταν προϋπόθεση για το ελληνικό πακέτο διάσωσης, βάζοντας την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με τους ευρωπαίους εταίρους της.

«Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την απόρριψη του μνημονίου πριν από έκτακτη συνεδρίαση στην Ε.Ε.» είναι ο τίτλος της αναφοράς του Bloomberg κάνοντας, επίσης λόγο για «τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές της χώρας».

Οι New York Times γράφουν ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός λέει ότι δεν θα αναζητήσει την παράταση του προγράμματος». Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι «σε ομιλία του στο κοινοβούλιο την Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας, παίρνοντας πίσω σταδιακά τα μέτρα λιτότητας».

Ο βρετανικός Guardian, τέλος, σημειώνει ότι «ο Τσίπρας δίνει προτεραιότητα στους ανέργούς σε σχέση με τους πιστωτές» εξηγώντας ότι «ο πρωθυπουργός λέει ότι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τα χρόνια λιτότητας».