Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να τιμήσει και εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές δεσμεύσεις, τόνισε χθες, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των  προγραμματικών δηλώσεων. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, πάγωμα των πλειστηριασμών, επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν αντισυνταγματικά, επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση, επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Και φυσικά, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου.  

Παρόλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές. Συμφωνία επωφελής για όλους, που δεν θα καταδικάζει την Ελλάδα σε ύφεση.   

Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν μάλλον αρνητικές. Για παράδειγμα, ο αρθρογράφος του Reuters Hugo Dixon έγραψε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι πιστωτές της χώρας να συμφωνήσουν με τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «εάν ο Τσίπρας δεν κρύβει κάποιον άσο στο μανίκι του, δύσκολα θα καταφέρει να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ». Από την πλευρά του, ο αρθρογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, θεώρησε μέγα λάθος του Τσίπρα να αρνηθεί την παράταση του μνημονίου. 

Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Βιέννη, μετά από πρόσκληση του καγκελάριου της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν, ο οποίος χθες δήλωσε ότι «εκείνοι οι οποίοι ελπίζουν πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποτύχει, πέφτουν έξω». Επίσης, από χθες βρίσκονται στην Αθήνα ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης Τόμας Βίζερ και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα το Eurogroup.  

Ίσως ο Α. Τσίπρας γνωρίζει κάτι παραπάνω και ελπίζει στην επίτευξη συμφωνίας. Για παράδειγμα, ο αυστριακός καγκελάριος δήλωσε ότι «ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός έχει κάποιες καλές προσεγγίσεις, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, η δημιουργία ενός λειτουργικού φορολογικού συστήματος, που μπορεί να μην αρκούν, ωστόσο αποτελούν ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση.»
Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Βιέννη και η επίσκεψη του Τόμας Βίζερ στην Αθήνα, καταδεικνύουν- σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.