current views are: 1

9 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση07:54

SwissLeaks: Λείπουν 86 ονόματα από τη λίστα Λαγκάρντ

Δεκάδες λογαριασμούς με ελληνικό ενδιαφέρον, συνολικά 86, πέραν των 2.062 της λίστας Λαγκάρντ που εστάλησαν από τη Γαλλία στην Ελλάδα, εντόπισαν “Τα Νέα”, στο πλαίσιο του SwissLeaks.
 
 

Δημοσίευση 07:54’
αρθρο-newpost

Δεκάδες λογαριασμούς με ελληνικό ενδιαφέρον, συνολικά 86, πέραν των 2.062 της λίστας Λαγκάρντ που εστάλησαν από τη Γαλλία στην Ελλάδα, εντόπισαν “Τα Νέα”, στο πλαίσιο του SwissLeaks.
 
 

Δεκάδες λογαριασμούς με ελληνικό ενδιαφέρον, συνολικά 86, πέραν των 2.062 της λίστας Λαγκάρντ που εστάλησαν από τη Γαλλία στην Ελλάδα, εντόπισαν “Τα Νέα”, στο πλαίσιο του SwissLeaks.
 
Στο πρότζεκτ συμμετείχαν περισσότεροι από 140 δημοσιογράφοι από 45 διαφορετικές χώρες και τουλάχιστον 50 μέσα ενημέρωσης – ανάμεσά τους η βρετανική εφημερίδα «Guardian», η γερμανική «Suddeutsche Zeitung», το BBC και πολλά ακόμα.Τα αρχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνουν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι φιλοξενούσαν πάνω από 102 δισ. δολάρια και συνδέονταν με 106.000 πελάτες της HSBC από ολόκληρο τον πλανήτη. «ΤΑ ΝΕΑ» απέκτησαν πρόσβαση στην «παγκόσμια λίστα» και επί έξι μήνες ερευνούσαν τα στοιχεία που προσφέρουν μια σπάνια ματιά στο εσωτερικό του ελβετικού τραπεζικού συστήματος. Μερικά από τα έγγραφα που απέκτησε το ICIJ μέσω της «Monde» δείχνουν επίσης τις σχέσεις της τράπεζας με πελάτες που δραστηριοποιούνται σε ευρύ φάσμα παραβατικών συμπεριφορών, από απλές περιπτώσεις απόκρυψης κεφαλαίων και φοροδιαφυγή έως εμπόρους όπλων, μεσάζοντες δικτατόρων και διακινητές «ματωμένων» διαμαντιών.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα από την επεξεργασία του συνόλου των στοιχείων της HSBC που αποκτήθηκαν από τη «Monde» και τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων προέκυψαν επιπλέον 86 εγγραφές προσώπων που έχουν ελληνικό ενδιαφέρον, εκτός από τις 2.062 που εστάλησαν από τις γαλλικές Αρχές στην Ελλάδα.
 
Τα πρόσωπα αυτά είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα είτε έχουν αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια, αλλά εντάχθηκαν από τις γαλλικές Αρχές σε λίστες άλλων χωρών, καθώς η διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας που είχαν δηλώσει ήταν εκτός Ελλάδας. Στις λίστες αυτές εντοπίζονται και άλλα ελληνικά ονόματα, χωρίς όμως να αναφέρονται λεπτομέρειες για την εθνικότητα ή τον τόπο γέννησης καθώς συνδέονται με υπεράκτιες εταιρείες ως πληρεξούσιοι δικηγόροι και δεν αναγράφονται στοιχεία τόπου κατοικίας ή γενικότερα πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν στην ταυτοποίησή τους.
 
Οι γάλλοι ειδικοί αρχικά είχαν δημιουργήσει με τα δεδομένα που αφορούσαν τη χώρα τους μία λίστα που περιελάμβανε 4.800 εγγραφές και συνολικό ύψος καταθέσεων περί τα 4,7 δισ. δολάρια.
 
Σε δεύτερο στάδιο η λίστα μίκρυνε και έφτασε τις 2.540 εγγραφές με καταθέσεις 3,5 δισ. δολαρίων. Η δεύτερη λίστα με τις λιγότερες εγγραφές επιλέχθηκε για λεπτομερή ανάλυση και έρευνα από τις Αρχές.
 
Στο υπόμνημά τους οι γάλλοι ειδικοί επισήμαιναν: «Η διαφορά μεταξύ των δύο λιστών (σ.σ. 2.260 εγγραφές) θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω μελέτης για τον προσδιορισμό, για κάθε περίπτωση χωριστά, σχετικά με το αν οι επιπλέον καταθέτες που περιλαμβάνονται στον (μεγάλο) κατάλογο είναι κάτοικοι Γαλλίας για φορολογικούς σκοπούς».
 
Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό οι 86 επιπλέον εγγραφές με ελληνικό ενδιαφέρον αλλά και τα υπόλοιπα ονόματα αποκτούν ιδιαίτερη αξία, αναφέρουν “Τα Νέα“. Ειδικότερα, ανάμεσα στα «νέα» πρόσωπα εμφανίζονται 41 που συνδέονται με καταθέσεις άνω του 1 εκατ. δολαρίων. Από την επεξεργασία των δεδομένων εντοπίστηκαν επιπλέον 949 συνδεόμενα πρόσωπα με τους λογαριασμούς ελληνικού ενδιαφέροντος.
 
Τα πρόσωπα αυτά είτε έχουν δηλώσει ελληνική διεύθυνση είτε ο κάτοχος του λογαριασμού με τον οποίο συνδέονται έχει ελληνικό ενδιαφέρον. Ανάμεσά τους δεν υπάρχουν μόνο φυσικά πρόσωπα αλλά και εταιρείες, ενώ οι ιδιότητές τους σε σχέση με τους τραπεζικούς λογαριασμούς ποικίλλουν: εμφανίζονταν ως συνδικαιούχοι, πληρεξούσιοι δικηγόροι, διαχειριστές και Internet users.
 
Ακόμα, από το σύνολο των δεδομένων εξήχθησαν 2.286 διευθύνσεις που συνδέονται με πρόσωπα ελληνικού ενδιαφέροντος. Κάποιες από αυτές τις διευθύνσεις αλληλεπικαλύπτονται καθώς οι διαφορές μεταξύ τους είναι ελάχιστες -μία λέξη ή μερικά γράμματα.

σχετικα αρθρα