Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Εμφανώς συγκινημένος ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε χθες την παρθενική του ομιλία στην Βουλή ως πρωθυπουργός με την υπόσχεση ότι θα κάνει ότι μπορεί για να κερδίσουν οι Έλληνες πολίτες την χαμένη τους αξιοπρέπεια. Η υπόσχεση αυτή σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι τα μνημόνια τελείωσαν, η τρόικα δεν είναι πλέον αποδεκτή στην χώρα μας και ότι η μάχη της πραγματικής διαπραγμάτευσης τώρα ξεκινάει. 

Ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή του ομιλία ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός  δεδομένου ότι τα μηνύματα  που έστελνε με όσα είπε  είχαν τρεις αποδέκτες. Τον Ελληνικό λαό, τους δανειστές και τις αγορές. Απευθυνόμενος μάλιστα κάποιες φορές στους Έλληνες πολίτες  μίλησε σε προσωπικό τόνο προκειμένου να τους πείσει ότι  τους λέει την αλήθεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η αναφορά του στον ΕΝΦΙΑ που ενώ είπε ότι θα τον καταργήσει από την άλλη ζήτησε απ όσους χρωστούν τις τελευταίες δόσεις να τις αποπληρώσουν αφού τα έσοδα έχουν μειωθεί σημαντικά. 

Στο συναίσθημα των Ελλήνων πολιτών στηρίχτηκε και όταν μίλησε για τις Γερμανικές αποζημιώσεις και τον Μανώλη Γλέζο ενώ θέλοντας να δείξει ότι είναι ο πρώτος που θα δώσει το καλό παράδειγμα προς τους πολίτες είπε ότι μειώνει κατά 40% το προσωπικό στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Θέλοντας να στείλει μήνυμα στις αγορές ότι δεν πρέπει να φοβούνται αναφέρθηκε πολλές φορές στον ρόλο των Τραπεζών ενώ κράτησε χαμηλά τον πήχη των παροχών. Ακόμα και για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ είπε ότι θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016 και μετά από συνεργασία με τους εταίρους. 

Την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής ανέδειξε με τον πιο σαφή  τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα θέλοντας να πείσει τους εταίρους ότι και σχέδιο έχει και μεταρρυθμίσεις θα κάνει. Ο Πρωθυπουργός πάντως επέμεινε στο πρόγραμμα- γέφυρα που θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους και ανέφερε ότι με την λήξη του θα παρουσιάσει το πλήρες πρόγραμμα της κυβέρνησης του. 

Εντυπωσιακό στοιχείο της ομιλίας του ήταν το γεγονός ότι δεν αναλώθηκε σε επιθέσεις εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης όπως συνηθίζεται απλώς έκανε μια αναφορά εναντίον του Αντ. Σαμαρά που τον ανέδειξε ως υπεύθυνο για το αδιέξοδο που βρίσκετε σήμερα η χώρα. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας από τις συζητήσεις που έχει κάνει στο εξωτερικό ενημερώθηκε ότι οι εταίροι είχαν προτείνει  στην Ελληνική κυβέρνηση το πρόγραμμα να φτάσει μέχρι τον Ιούνιο αλλά ο πρώην πρωθυπουργός  δεν το ήθελε και έβαλε ως καταληκτική ημερομηνία την 28 Φεβρουαρίου θέτοντας έτσι  σε εφαρμογή το σενάριο της αριστερής παρένθεσης. 

Αν μπορούσε να πει κανείς ποιο πρόσωπο ενοχοποιήθηκε από την ομιλία του πρωθυπουργού αυτό είναι του Ευάγγελου Βενιζέλο αφού τρείς φορές αναφέρθηκε έμμεσα σε αυτόν . Η πρώτη όταν μίλησε για τα πανάκριβα κυβερνητικά αυτοκίνητα τα οποία θα πουληθούν , η δεύτερη για την εξεταστική για το μνημόνιο και η Τρίτη για το PSI. 

Όπως λένε πάντως κυβερνητικά στελέχη «η χθεσινή συναισθηματική φόρτιση του πρωθυπουργού έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την πίστη που έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο σχέδιο για να βγει η χώρα από την κρίση αλλά και την ειλικρινή δέσμευση του προς τον Ελληνικό λαό ότι δεν θα τον απογοητεύσει».