Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Με την υλοποίηση της δέσμευσης για αποκατάσταση των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων άρχισε τις τοποθετήσεις του για τη Δημόσια Διοίκηση και την τοπική Αυτοδιοίκηση ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους σχολικούς φύλακες, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Όπως εξήγησε, η επιστροφή τους στο Δημόσιο «δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα γίνει στο πλαίσιο των προσλήψεων πoυ προβλέπονται ήδη».

«Η νέα κυβέρνηση θα δείξει αμέριστη εμπιστοσύνη στους δημοσίους υπαλλήλους ανεξάρτητα απο τα πολιτικά τους πιστεύω», σημείωσε και πρόσθεσε πως η εμπιστοσύνη αυτή «θα αποτυπωθεί στην πράξη με την κατάργηση των ρυθμίσεων για το πειθαρχικό δίκαιο», το οποίο θα καταστεί «σύγχρονο και αποτελεσματικό», ενώ θα επανέλθει το τεκμήριο της αθωώτητας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ρύθμιση για την αξιολόγηση, η οποία θα βασιστεί σε αντικειμενικά κριτήρια. Ακόμη, εξήγγειλε αλλαγές στη διαδικασία επιλογής των προϊσταμένων «κόβοντας το γόρδιο δεσμό με το πελατειακό κράτος». Έτσι, δεν θα ισχύσει ο τρόπος επιλογής των προϊσταμένων που ψήφισε η προηγούμενη βουλή και προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την εμπλοκή του ΑΣΕΠ και στελεχών του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη δυνατή θεσμική ανασυγκρότηση και τόνισε πως είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός της  δημόσιας διοίκησης, εντός εξαμήνου, με τη σύσταση συμπαγών οργανισμών στα δέκα υπουργεία και επεσήμανε την ανάγκη καλύτερης επιτελικής οργάνωσης του κράτους και συντονισμού των υπηρεσιών, με κοινωνική ανταποδοτικότητα αλλά και τον περιορισμό της επαφής μεταξύ διοίκησης και πολιτών ώστε, μεταξύ άλλων, να μειωθεί η διαφθορά αλλά και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Ταυτόχρονα, τόνισε την απόφασή του να περιοριστεί η σπατάλη στο δημόσιο

«Άμεσα αποσυμφορούμε την Δημόσια Διοίκηση από τις στρατιές συμβούλων και μειώνουμε κατά το ήμισυ των στόλο των αυτοκινήτων σε κάθε υπουργείο», είπε χαρακτηριστικά. Όπως δήλωσε, τα αυτοκίνητα και το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη θα πουληθούν, ενώ πρότεινε στην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, να εξετάσει την κατάργηση του προνομίου του βουλευτικού αυτοκινήτου. Πρόκειται για ένα «παράδειγμα λιτού βίου που πρέπει να ξεκινήσει από εμάς», είπε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας, ανακοίνωσε την εισαγωγή νέου ύφους και ήθους στην εξουσία «που πρέπει να ξεκινάει από την κορυφή». Όπως ανέφερε, θα υπάρξει μείωση κατά 30% του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου και μείωση 40% της προσωπικής φρουράς του πρωθυπουργού, ώστε να «φύγει ο αστυνομικός στη γειτονιά».

Σε άλλο σημείο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θα στηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση και προανήγγειλε ριζική αναθεώρηση του «Καλλικράτη», σε σχέση με την διάρθρωση και τις αρμοδιότητες, τονίζοντας πως θα αρχίσει άμεσα διαβούλευση.

Τέλος, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ΕΡΤ, η οποία είπε πως θα επανασυσταθεί από μηδενική βάση χρησιμοποιώντας αποκλειστικά πόρους από το ανταποδοτικό τέλος.