Την τελική ρήξη με την ΕΕ διακινδυνεύει ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Ο κ. Τσίπρας διακινδυνεύει την τελευταία διεθνή αλληλεγγύη», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αναφερόμενη στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού. 

Η εφημερίδα τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέτει σε κίνδυνο την τελική ρήξη με την Ε.Ε και υπογραμμίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός απομακρύνεται από τις ριζοσπαστικές θέσεις. Ωστόσο, όπως τονίζει, «ένα είναι σαφές. Ότι ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να πληρώσει άλλο, όπως μέχρι τώρα». 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η κυβέρνηση κάνει πίσω σε δύο σημαντικά σημεία: παραιτείται από το αίτημα για κούρεμα χρέους και κάνει παραχωρήσεις στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων

Χαρακτηριστικά αναφέρει: 

Αλλά το σημαντικό σημείο τριβής με τους πιστωτές παραμένει: Ο Τσίπρας απορρίπτει μία παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας. Το μνημόνιο έχει καταργηθεί με την απόφαση των ψηφοφόρων της 25ης Ιανουαρίου, είπε. Θέλει να τερματίσει την πορεία λιτότητας και να ακυρώσει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις. "Είναι η αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησής μας να εφαρμόσουμε πλήρως τις προεκλογικές μας υποσχέσεις", δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Έτσι κατευθύνεται προς μία ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους του, ακόμη και αν διαβεβαιώνει για το αντίθετο» εκτιμά ο συντάκτης και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θέλει να προτείνει στους πιστωτές ένα πρόγραμμα- γέφυρα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος η κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευτεί μία νέα διευθέτηση του χρέους. «Την απαίτησή του για άφεση χρέους την έχει, προφανώς, εγκαταλείψει οριστικά. Η λέξη δεν εμφανίστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις. Αντ' αυτού, ο κ. Τσίπρας μίλησε για μία αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους.

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις τονίζει ότι ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε μετριοπαθής, καθώς δεν τις απέκλεισε, εφόσον εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Ο συντάκτης τονίζει ακόμη ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας και δεν φαίνεται καμία προσέγγιση στο σημαντικότερο σημείο τριβής.

Πάντως, στη «σωστή κατεύθυνση» βλέπει ο αρθρογράφος τις εξαγγελίες για αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, αλλά και της γραφειοκρατίας. «Ταυτόχρονα, όμως, ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να πάρει πίσω τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, να επαναπροσλάβει χιλιάδες απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό από τα 586 στα 751 ευρώ και το αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ. Αυτές οι εξαγγελίες συνιστούν παραβίαση των συμφωνιών με τους δανειστές (...). Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ δεν θα είναι, επομένως, εύκολες» προσθέτει, ενώ αναφέρεται στην εξαγγελία για διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου από τη Γερμανία, κάνοντας λόγο για νέα παραφωνία στις ήδη τεταμένες σχέσεις με το Βερολίνο.

«Το ζήτημα των αποζημιώσεων είναι από τα αγαπημένα του κ. Τσίπρα. Ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις υπολογίζουν τις απαιτήσεις στα 160 δισεκατομμύρια, το μισό του ελληνικού χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει κάθε συζήτηση για το θέμα» σημειώνει και καταλήγει με την εκτίμηση ότι «δεν είναι να ζηλεύει κανείς τον Έλληνα πρωθυπουργό» σημειώνει η Handelsblatt.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, ο κ. Τσίπρας είναι αιχμάλωτος της προεκλογικής ρητορικής του, καθώς από τη μία πλευρά οι υποστηρικτές του περιμένουν τα «δώρα» που υποσχέθηκε προεκλογικά, κάτι που απαιτούν τόσο η «ισχυρή ακροαριστερή πτέρυγα του κόμματός του» όσο και ο κυβερνητικός εταίρος του, «το ακροδεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ» ενώ από την άλλη πλευρά πρέπει ο ίδιος να έχει αντιληφθεί ότι οι υποσχέσεις του δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν. 

«Ο Τσίπρας κατευθύνεται έτσι σε μία αντιπαράθεση με την ΕΕ. Επίσης, ρισκάρει το μέλλον της χώρας του στην Ευρώπη. Ακόμη, εισπράττει γι' αυτό, εσωτερικά, πολύ χειροκρότημα. Τρεις στους τέσσερις Έλληνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση, στηρίζουν τη σκληρή πορεία του. Όμως, ο ενθουσιασμός θα μπορούσε να μετατραπεί γρήγορα σε φρίκη, αν ο Τσίπρας εκσφενδονίσει τη χώρα του από το ευρώ» καταλήγει ο συντάκτης.