current views are: 1

9 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση13:36

Με μεσολαβητή τον Γιουνκέρ αναζητείται η «χρυσή τομή» Ελλάδας – Ε.Ε.

Νομική φόρμουλα, που θα επιτρέψει την επέκταση των διαβουλεύσεων που έχουν ξεκινήσει μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε., αναζητείται από την Κομισιόν, με τον πρόεδρό της Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να βρίσκεται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να βρεθεί η χρυσή τομή ενόψει του Eurogroup της Τετάρτης.

Δημοσίευση 13:36’
αρθρο-newpost

Νομική φόρμουλα, που θα επιτρέψει την επέκταση των διαβουλεύσεων που έχουν ξεκινήσει μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε., αναζητείται από την Κομισιόν, με τον πρόεδρό της Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να βρίσκεται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να βρεθεί η χρυσή τομή ενόψει του Eurogroup της Τετάρτης.

Την ώρα που ο χρόνος πιέζει και τα τρομο-σενάρια του Grexit καλά κρατούν, η Κομισιόν αναζητεί νομική φόρμουλα, που θα επιτρέψει την επέκταση των διαβουλεύσεων που έχουν ξεκινήσει μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να βρίσκεται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να βρεθεί η χρυσή τομή ενόψει του Eurogroup της Τετάρτης.

O κ. Γιουνκέρ δήλωσε για την ελληνική κυβέρνηση ότι «δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένο πως η Eυρωζώνη απλώς θα δεχθεί όλες τις υποσχέσεις της για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις» όμως βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με κυβερνήσεις (μεταξύ των οποίων Αυστρίας και Βελγίου) όπως και με το Βερολίνο, για να βρεθεί άμεσα λύση.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση για την επίσκεψη του προέδρου της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (Eurogroup Working Group), Τόμας Βίζερ στην Αθήνα, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι η εν λόγω επίσκεψη έγινε με σκοπό την προετοιμασία του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου.

Κληθείς να σχολιάσει αν υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές, ο εκπρόσωπος Τύπου απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε τεχνικό επίπεδο για να προετοιμάσει το Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης, ούτως ώστε να διεξαχθεί «μέσα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες».

Ο Μ. Σχοινάς, πρόσθεσε ακόμη ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της διαπραγμάτευσης και εργάζεται εποικοδομητικά με στόχο την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Καταλήγοντας, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η τελική απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί ομόφωνα από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, ότι «η Ευρώπη θα σεβαστεί την Ελλάδα, όσο η Ελλάδα σέβεται την Ευρώπη».

Πηγές της Επιτροπής σημείωναν για την επίσκεψη Βίζερ ότι κατά τη διάρκειά της υπήρξε μια μικρή πρόοδος στις συζητήσεις.

Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές χθες στην Αθήνα ήταν εποικοδομητικές και η κάθε πλευρά παρουσίασε τις δικές της κόκκινες γραμμές. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι είναι εφικτή μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία ως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.


σχετικα αρθρα