Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Αλλαγές στη δομή αλλά και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος.  

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στις υποθέσεις οικονομικής διαφθοράς όπως οι λίστες Λαγκάρντ και Λιχτενστάιν λέγοντας ότι θα διερευνηθούν.

Ξεκαθάρισε δε ότι θα καταργηθούν οι φυλακές των ανηλίκων για λόγους αποσυμφόρησης εξηγώντας ότι κράτηση σε σωφρονιστικά ιδρύματα θα εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις ανθρωποκτονίας.

Όπως είπε αλλαγές θα υπάρξουν και στο σύμφωνο συμβίωσης προκειμένου να υπάρξει πρόβλεψη και για ομόφυλα ζευγάρια, καθώς και το αντιρατσιστικο με στόχο να ποινικοποιηθεί η πράξη και όχι μόνο ο λόγος.

Μέσα στο πλαίσιο των αλλαγών που ανακοίνωσε ο υπουργός συγκαταλέγεται η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης με την ταυτόχρονη μείωση του κόστους προσφυγής σε αυτή για τους πολίτες, καθώς και η προώθηση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων. 

Τέλος αναγνώρισε την ανάγκη εκκίνησης των διαδικασιών αναθεώρησης του Συντάγματος προαναγγέλλοντας αλλαγές στη λειτουργία της Βουλής, την κυβερνητική ευθύνη και τον άρθρο 86 του Συντάγματος που αφορά την ευθύνη των υπουργών.