«Είμαστε εν μέσω μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης που θα καθορίσει τις εξελίξεις» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών ξεκινώντας την τοποθέτησή του στη Βουλή.
 
Ο κ. Βαρουφάκης αφού διαβεβαίωσε πως η πληροφόρηση του ελληνικού λαού θα αρχίζει από την αίθουσα του κοινοβουλίου ανέπτυξε τις ελληνικές αιτιάσεις απέναντι στους εταίρους και τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης. 
 
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό καθεστώς απειλών, που δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και πρόσθεσε πως «αν πίστευα πως ήταν ένα πικρό μεν αλλά αποτελεσματικό φάρμακο θα έλεγα να το καταπιούμε. Δεν το πιστεύω όμως».
 
«Το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει με ένα ακόμα ναι στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα. Το δήθεν φάρμακο είναι τοξικό και το γνωρίζει αυτό ο θεράπων ιατρός αλλά έχει δεσμεύσεις ο θεράπων ιατρός. Το παραδέχεται και η τρόικα με κλειστά μικρόφωνα. Όταν ανοίγουν τα μικρόφωνα λένε άλλα.  Ήρθε η ώρα να ανοίξουν τα μικρόφωνα να πάψει η διγλωσσία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών
 
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως «επιτέλους κάποιος πρέπει να πει όχι. Έπεσε ο κλήρος και πάλι στην Ελλάδα» και υπογράμμισε πως «στη διαπραγμάτευση έχουμε ένα και μόνο αίτημα να μας ακούσουν. Πριν καν ορκιστούμε μας έλεγαν είτε υπογράφετε είτε...».
 
Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως είναι «σεβαστή η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά υπάρχει και μια νωπή λαϊκή εντολή που είναι και αυτή σεβαστή, εκτός αν πιστεύουν  ότι όποια χώρα είναι σε πρόγραμμα στην Ευρώπη να μην κάνει εκλογές».  «Ζητάμε μια μεταβατική περίοδο για να εξασφαλίσει ικανό χρόνο στα δύο μέρη για να επιτευχθεί μια κοινώς επωφελή νέα συμφωνία. Ζητάμε νέο συμβόλαιο για την Ελλάδα και για να ανακτήσει η Ευρώπη την αξιοπιστία της», τόνισε.
 
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε και τι εννοεί η κυβέρνηση όταν λέει τρόικα τέλος. «Τι εννοούμε ; Όχι τους θεσμούς στους οποίους ανήκουμε: ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν. Εννοούμε το κλιμάκιο τεχνοκρατών που έρχεται με αποικιακή συμπεριφορά στην Ελλάδα. Αυτό τελείωσε». 
 
Ο κ. Βαρουφάκης κατέληξε πως «επί προσωπικού επειδή θα είμαι κλεισμένος στις δυσάρεστες αίθουσες των Βρυξελλών... Θα προσέλθω με τη σκέψη ότι εκπροσωπώ όλον τον λαό. Θα θυμάμαι την αγωνία του Κωνσταντίνου Καραμανλή να βάλει την Ελλάδα στην Ευρώπη. Πάνω από όλα θα θυμάμαι το μάθημα που μας δίδαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ότι τον yesman δεν τον σέβεται ούτε αυτός που του λένε συνέχεια «Ναι ναι ναι». Ούτε θα σκίσουμε το πρόγραμμα, ούτε εσείς θα ζητήσετε την τυφλή εφαρμογή του».