«Είμαστε φτωχοί, αλλά έχουμε τα ίδια δικαιώματα», είναι ο τίτλος συνέντευξης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel». 

Μία μέρα πριν από τη συνάντησή του, στο Βερολίνο, με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο κ. Κοτζιάς τονίζει ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αποτελεί γέφυρα με τη Ρωσία, «αλλά γέφυρα που έχει το θεμέλιό της στην Ευρώπη», και απαντά σε δημοσιεύματα σχετικά με τις επαφές του με κύκλους της ακροδεξιάς στην Ρωσία.

Ο κ. Κοτζιάς στη συνέντευξη του εξήγησε για την απόφαση της Ελλάδας για την Ουκρανία, για τις σχέσεις του με το Ρώσο ακροδεξιό Alexander Dugin, το ότι είναι άθεος την αθεΐα του, τον ελληνικό πολιτισμό, την τρόικα και τις διατριβές του για τη γερμανική ηγεμονία, υπογραμμίζοντας ότι στην Ευρώπη οι Έλληνες είναι φτωχοί, αλλά ίσοι.

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε πως στην Ελλάδα υπήρχε η αίσθηση ότι ο λαός έχει χάσει τον αυτοσεβασμό του και ήδη αυτό το συναίσθημα έχει αλλάξει με μόλις μία εβδομάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας.

Την ίδια ώρα ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση ενός τριγώνου: Πάνω η Ουκρανία, κάτω αριστερά η Λιβύη και κάτω δεξιά η Μέση Ανατολή, μόλις 300 χλμ. από εμάς». Ο κ. Κοτζιάς αναρωτήθηκε για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν η Ελλάδα δεχθεί περαιτέρω πίεση οικονομική και αν αυτό θα αποσταθεροποιούσε κι άλλο την περιοχή, τη χώρα, και κατά συνέπεια την Ευρώπη. Για αυτό, «η ειρήνη και η δικαιοσύνη στην Ουκρανία είναι τόσο σημαντική όσο και η σταθερότητα της Ευρώπης».

Για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι ο κυβερνητικός εταίρος «ανήκει στη λαϊκή δεξιά» και πως συμπίπτει με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του Μνημονίου και των συνεπειών της λιτότητας που επέβαλε η Τρόικα. Χαρακτηρίζει τους Ανεξάρτητους Έλληνες «δημοκρατική δύναμη» και υπενθύμισε ότι προηγουμενη κυβέρνηση συνεργάστηκε με το ΛΑΟΣ