Μεγαλύτερη τόλμη στην τόνωση των επενδύσεων και την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών που θα ενθαρρύνουν τις δαπάνες του ιδιωτικού τομέα, ζήτησε από την Ευρώπη ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, στο περιθώριο της συνεδρίασης των G20 στην Κωνσταντινούπολη.

Η Γαλλία και η Ιταλία είναι ανάμεσα στις χώρες, οι οποίες καλούν να υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις στην ευρωζώνη, ενώ αντιθέτως η Γερμανία προβάλλει σθεναρή αντίσταση στην αύξηση των δημοσίων δαπανών με επίκεντρο την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού.

«Χρειάζεται να γίνουμε πιο τολμηροί στην Ευρώπη σε όρους ανάληψης κινδύνων... Ελπίζω ότι θα υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες οι οποίες πράγματι θα διευκολύνουν μεγαλύτερες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως επενδύσεις στις υποδομές», είπε ο Πάντοαν σε μια εκδήλωση του IIF πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου των G20.

Σύμφωνα με τον Πάντοαν, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και οι προσδοκώμενες επιπτώσεις του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ και πλέον είναι παράγοντες που συνέβαλαν ώστε να βελτιωθεί η εικόνα για την οικονομία της ΕΕ τους τελευταίους μήνες.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων αναμένεται να γίνει πιο «συνεπής», έκρινε ο Πάντοαν και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως το πιο ευνοϊκό υπόβαθρο δεν θα οδηγήσει σε «χαλάρωση» των προσπαθειών της ευρωζώνης για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.